Rijden onder een sterrenhemel, overgespoten remklauwen en velgen, een nieuwe coating, wrap of uitlaat, geblindeerde ramen of gordels in kekke kleuren: welkom in de wereld van Car Lab, dat bijna elke wens van de autobezitter in vervulling kan laten gaan en waar type of merk auto niet uitmaakt. “Wij behandelen elke auto met dezelfde liefde en passie.”

Tekst: Arco Bomgaars | Fotografie: Anke Bot

Wie het pand van Car Lab aan de Planckstraat betreedt, waant zich soms in de wereld van de Fast and Furious-films. Perfect gestyleerde auto’s zowel aan de buiten- als aan de binnenkant, strak gepoetst en gedetailleerd voorzien van ‘shiny’ onderdelen. “Wij personaliseren en optimaliseren de auto naar de wens van de klant”, schetst eigenaar Ferdy Yilmaz van Car Lab. “Uitlaatsystemen, wraps, sterrenhemels, gespoten remklauwen, gekleurde gordels, beschermingsfolies, het detailleren van auto’s door te coaten, polijsten of poetsen. Het is het hele palet. We behandelen een auto alsof het voertuig in een laboratorium komt. Elke auto die wordt aangepakt, krijgt een Car Lab-jasje aan dat altijd ‘custom’ op maat gemaakt wordt.”

Motor
Car Lab is nog een jong bedrijf. “Eigenlijk is dit een beetje een uit de hand gelopen hobby”, geeft Ferdy, die ooit zijn geld verdiende als voetballer bij onder andere RBC Roosendaal, aan. “Ik liet mijn auto altijd doen. Toen ik een nieuwe, witte auto wilden laten wrappen – van een nieuwe folie voorzien – en wat offertes ging opvragen, kwamen de meest gekke bedragen eruit. Blijkbaar zat daar handel in. Zelf ben ik ondernemend en ik kende een jongen die dit werk al kleinschalig deed. We zijn begonnen met een box, dat werden twee grotere boxen en vanaf december 2021 zijn we naar het huidige pand in de Planckstraat gegaan waarna we serieus gas hebben gegeven.”

Het SBB-erkende leerbedrijf is gegroeid van twee naar vijf personeelsleden. “Ik ben eigenaar samen met mijn broer Cem, die heel technisch is. Hij ziet alles heel snel, laat alles op de werkvloer optimaal draaien. Ik ben de motor, doe alles op het gebied van backoffice van de administratie tot social media en klantcontacten.”

Persoonsgebonden
Klanten uit binnen- en buitenland komen met hun auto’s naar Dordrecht om hun voertuigen helemaal naar eigen wens en inzicht te laten aanpassen. Hoe jong of oud de auto ook mag zijn. “Heel recent werden we gebeld door iemand met Mazda uit 1998, met de vraag of hij welkom was want zijn wens was om de auto terug te brengen in de originele staat. Dat vond ik een hele gekke vraag. Wij posten op social media voornamelijk de luxe auto’s, maar elke auto is welkom bij Car Lab. Wat voor de een zijn Fiat is, is voor de ander zijn Ferrari. We zeggen nooit nee, we gaan elke uitdaging aan. Wij doen ook schadeherstel en laten auto’s uitdeuken, waarvoor we iemand inschakelen zodat we het optimale resultaat kunnen krijgen.”

Soms is het stoeien met een klant, bekent Ferdy. “Een kleur is soms heel persoonsgebonden. De klant is koning, maar we geven ook advies. Anderzijds leren wij ook van onze klanten, dat is een mooie interactie. De projecten zijn niet in een hokje te plaatsen. Nee, van een Opel kunnen we geen Lamborghini maken maar we zeggen nergens op voorhand ‘nee’ tegen.”

Sommige automobilisten willen van een auto een rijdende discotheek maken. “Audio-upgrades doen we sporadisch, maar dat is specialistisch werk”, erkent Ferdy. “Wij kunnen vrij veel optisch aan de auto veranderen, maar nieuwe verlichting op de bestaande verlichting inbouwen dat is een klus waar wij de tools niet voor hebben. Die worden ook niet vrijgegeven door de automerken. Maar we vinden altijd een oplossing en gaan terug naar de dealers. Als mensen een speciaal design of een tekening op hun auto willen hebben, die sturen wij door naar collega’s die zulke ontwerpen kunnen maken. We hebben zelf een stappenplan. We willen graag mooie zakelijke klanten aan ons binden. Uiteraard blijven wij op de particuliere markt mikken op iedere automobilist. We willen in de regio een belangrijke speler zijn in de auto-optimalisatie, tot de top van onze branche behoren en blijven daarin volop investeren.”

Opvallend is de hoek in de werkplaats waar zich een sportschool bevindt. “Wij vinden gezondheid voor onze mensen belangrijk”, verklaart Ferdy. “Dit is ook best intensief werk, dus fit zijn is een absolute must. We willen daar op deze manier ook aan bijdragen door ruimte te geven om te sporten, mits het werk het toelaat.”

Car Lab
Planckstraat 48, Dordrecht
www.carlab.nl