Afgelopen herfst gingen Erika en Johan Triet vanuit Zwijndrecht op weg naar Gambia. Met de auto. Ze deden, samen met nog dertien auto’s, mee aan de Rotary Challenge. Bepakt en bezakt vertrokken ze op vrijdag 21 oktober 2022 om op zondag 13 november te arriveren in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Een avontuur van 24 dagen.

Tekst: Anne-Marie Loran | Fotografie: Eigen archief

Je rijdt hele dagen in de auto, vaak bij temperaturen boven de veertig graden Celsius, over wegen waar je slalommend de kuilen moet ontwijken”, begint Erika. “Je stopt hooguit om te plassen. Terwijl er vaak niet eens wc’s zijn. Of ze zijn te vies om erop te gaan.” Ze lacht: “En af en toe loopt er een dromedaris op de weg.
Of een kudde geiten.”

Kriebelen
In 2019 deed Johan al aan de challenge mee zonder Erika. Toen zij al zijn prachtige verhalen hoorde, begon het bij haar ook te kriebelen. Erika en Johan konden vervanging regelen voor hun bedrijf en begonnen met de voorbereidingen voor hun reis in 2021. Helaas werd deze verschillende keren uitgesteld; vanwege de pandemie, maar ook omdat de boot van Spanje naar Marokko niet voer.

Het stel kon daardoor wel flink sparen en sponsors zoeken. Voor de benzine, overnachtingen, kampeerspullen, verzekeringen, inentingen, malariatabletten, visa, het vliegticket voor de terugreis en niet te vergeten: de tweedehands auto die speciaal voor de challenge moest worden aangeschaft. “Die auto werd in Gambia geveild voor het goede doel: het Scholenplan, dat Gambiaanse meisjes in staat stelt om verder te studeren”, licht Erika toe. “Het sponsorgeld gebruikten we om de auto te kopen en voor de benzine, de rest hebben we allemaal zelf betaald.”

Regeltante
De Rotary Challenge wordt georganiseerd door de Zwijndrechtse Tineke Ruyter en Wim-Arie Hamer. Zij stippelen de route uit, geven opties voor (hotel)overnachtingen en regelen de overtocht van Spanje naar Marokko. “Verder regel je heel veel zelf”, vertelt Erika. “Maar je doet het wel met elkaar. Als een team zonder benzine zit, geef je hun jouw jerrycan. Want benzinestations kom je niet overal tegen en als er al een is, mag je blij zijn als er benzine uitkomt.”

“Tijdens de reis kom je jezelf gigantisch tegen. Ik ben nogal een regeltante, maar dat werkt niet zo in Afrika. Soms staat er uit het niets een politiepost, en dan staat er na vijftig meter alweer een. Ga daar maar niet tegenin, want dan sta je rustig een hele dag te wachten.”

Dozen vol geld
Gelukkig was er soms tijd om iets langer te genieten van de omgeving, zoals in Marokko in het blauwe stadje en de vallei. In Mauritanië was de cultuurshock het grootst: “Dat is zó’n arm en vies land.” Erika vervolgt enthousiast: “Maar de mensen zijn ontzettend aardig!”

Afgezien van een lekke band en een stranding in het Senegalese zand, bereikten Erika en Johan op 13 november probleemloos de eindstreep in Banjul. Met open armen werden ze verwelkomd in hun feestelijk versierde Seat Toledo. Een week later stonden alle auto’s te blinken in het stadion, waar kopers uit heel Gambia naartoe kwamen voor de veiling. Met dozen vol contant geld…

De volgende challenge gaat op 29 maart 2024 van start.
Meer info vind je op www.rotarychallenge.nl. Of stuur een mail naar: rotarychallengejet@gmail.com