De Crimp is klaar voor de zomer. In juli komt de nieuwe kaart, samengesteld door de chef van De Crimp Nick de Graaff. Jesse de Kort stuurt de brigade voor aan, ontvangt de gasten en selecteert de wijnen voor de wijnkaart. Ook die is weer helemaal vernieuwd en klaar voor het zomerseizoen. Voor ieder wat wils, ambachtelijk, seizoensgebonden en vers.

Tekst: Diana Henneken  |  Fotografie: Dion Doornik

Mede-eigenaar Nicky van der Toorn is trots op het jonge energieke Crimp-team. “In al hun bescheidenheid maken ze de mooiste gerechten. Ze verrassen de gasten regelmatig met een WOW-effect op het bord. Naast hun kennis van kooktechnieken, smaken en producten, zijn ze ook creatief. Ze proberen nieuwe dingen uit en zijn daar succesvol in. Dat mag best wel eens gezegd worden.”

Alles vers
“De basis van onze gerechten is Frans/Mediterraans”, legt chef Nick uit. “Goed eten met verse producten, dat is het uitgangspunt. En die producten halen we het liefst lekker duurzaam uit de buurt. Drie keer per jaar maak ik een nieuwe kaart, waarbij we rekening houden met het seizoen. Gerechten met producten die maar kort vers verkrijgbaar zijn, zoals asperges, mosselen en haring, bieden we buiten de kaart om aan. We maken alles zelf: van de sauzen tot de zuurkool, charcuterie en gedroogde tonijn. Het is iedere keer een uitdaging om van een leuk gerecht een betaalbaar spektakel te maken. Dat is overigens niet alleen mijn verdienste, maar van het hele team. Wij gaan door het vuur voor elkaar.”

Wijnen
Jesse de Kort en zijn team maken vervolgens de vertaling naar de gasten. De uitleg over de producten en bereidingswijze aan tafel hoort bij de service. “Mensen vinden dat ook leuk”, vertelt Jesse enthousiast. “We hebben veel vaste gasten die hier speciaal voor komen. Ik zorg ervoor dat onze wijnen aansluiten bij de kaart die Nick heeft gemaakt. Ook hierbij hebben we een ruim en gevarieerd aanbod waarbij we rekening houden met de wensen van onze gasten. Deze zomer hebben we bijvoorbeeld veel Europese biologische en vegan wijnen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog onze huisgemaakte likeuren waaronder de zomerse arancello.”

Petit Paris
De Crimp zit in het iconische monumentale pand aan de drukke Visstraat dat bijna iedere Dordtenaar wel kent. Het vroegere gildehuisje waar zalm werd geslagen ligt midden in het historische centrum. Aan de gevel zit een terras en de overkant van de straat zijn intieme nissen waar de gasten genieten van alle beweging op straat. Nicky vergelijkt het terras met terrassen in Parijs. “Er is altijd wat te zien, mensen komen voorbij, het is gezellig. Je bent onderdeel van de stad. Een kop koffie erbij of iets van de kleine terraskaart en wat wil je nog meer?”

5 jaar De Crimp
In december bestaat De Crimp 5 jaar. Voor de opening is de zaak indertijd eerst volledig vernieuwd. Beneden is het verbouwd tot het moderne sfeervolle restaurant dat het nu is en boven de mogelijkheid voor private dining, vergaderingen of feesten. Deze ruimte heeft een eigen bar en biedt plaats aan 30 a 35 zittende gasten en 50 voor een borrel, feest of een walking diner. Er is bovendien een fantastisch privéterras. Nick, toen nog sous-chef, is er sinds het begin al bij. “We zijn gegroeid als team, hebben goede ideeën en hebben vooral veel plezier in ons werk en met elkaar.” Jesse, sinds 2 jaar bij De Crimp, is het daar volledig mee eens. “En we zijn er weer klaar voor. Zomerready binnen en buiten op het terras.”