Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is vijf jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes.

Fotografie: Anke Bot

Een notaris valt onder de juridische en dienstverlenende beroepen. Om het vak goed uit te kunnen oefenen is een juridische opleiding noodzakelijk en de kennis bijhouden ook.


Voor een groot deel is het echter een beroep dat draait om mensen en hun emoties. Alle vier de elementen zie ik regelmatig op kantoor:

Bij het kopen van een huis is er vuur, energie, om iets moois te maken van het huis. Veel ideeën, passie en plezier. Soms echter kan het teveel worden: je huidige huis opruimen, verhuizen, klussen en ondertussen ook werken en voor je kinderen zorgen. Dan raak je uitgeblust. Op het feestelijk moment van het tekenen van de akte bij de notaris zit je te gapen en met lege oogjes voor je uit te staren. Dan heb je weer vuur nodig, bijvoorbeeld in je nieuwe tuin een avond bij het haardvuur zitten en genieten van wat je hebt bereikt.

Aarde staat voor zekerheden en houvast. Mensen zijn daar vaak naar op zoek. Als we het maar goed regelen, dan komt het wel goed. Een levenstestament geeft houvast. Je houdt zelf de regie en bepaalt wie er namens jou kan handelen als je geen zekerheden zelf meer hebt door bijvoorbeeld dementie. Ook het opstellen van een testament kan zekerheid en rust geven. Zo kun je zelf duidelijk aangeven waar je vermogen naar toe moet en wie het moet regelen. Mis je zelf het gevoel van zekerheden, maak dan een stevige wandeling in de natuur (en een afspraak bij de notaris)!

Het is soms lastig inschatten wie je tegenover je hebt. Je intuïtie komt voort uit het element water. Water staat voor communicatiekracht. Communiceren op het niveau (interesse en behoefte) van cliënten is voor mij als notaris super belangrijk. Hierdoor ontstaat verbinding en vertrouwen. Bij de meeste erfenissen waar problemen ontstaan gaat het op dit vlak mis. Mensen communiceren niet, te laat of onduidelijk met elkaar. De zender en ontvanger begrijpen elkaar verkeerd. Ben je het gevoel van verbinding kwijt? Zoek het water op: drink het of zwem erin.

Op internet kan je tegenwoordig alles vinden. Maar het kan soms ingewikkeld zijn om te weten wat relevant is en om de juiste informatie te koppelen. Lucht staat voor denken. Een notaris wordt opgeleid om vragen te stellen, verbanden te leggen, een probleem te analyseren en oplossingen te geven. Dat laatste geeft dan weer lucht. En als ik teveel verhalen hoor, teveel gedoe mee maak met cliënten of met mijn collega’s, dan ga ik fietsen, hardlopen of wandelen om de lucht te voelen en diep in te kunnen ademen.

Door over de elementen na te denken besef ik ook weer dat het vak van notaris helemaal niet droog en saai is, zoals helaas nog steeds veel mensen denken. Door de menselijke en persoonlijke kant komen mijn soft skills volop aan bod en ben ik in mijn element. Er is nog veel meer over de vier elementen te vertellen en dit magazine staat daar ongetwijfeld ook vol mee. Ik ben benieuwd!