Twee bestemmingen die alle prachtige natuurelementen bieden.

Als er een land is waar de 4 elementen voorkomen dan is het wel het schitterende Costa Rica.

Land/Aarde
Het land bestaat uit bergen, vulkanen, tropisch regenwoud, nevelwouden, watervallen en prachtige stranden, het heeft dus ook enorm veel te bieden qua flora en fauna. Er komen ruim 12.000 plantensoorten voor en elke hoogtetrap heeft zijn eigen ecosysteem. Er is ook veel wildlife in Costa Rica: apen, schildpadden, krokodillen, tapirs, luiaards en nog een heleboel andere dieren.

Water/Zee
Naast de schitterende natuurparken heeft Costa Rica ook heel veel kustlijn met paradijselijke stranden. Zowel aan de Caribische Zee (Oostzijde) als langs de Stille Oceaan (Westzijde). Je kunt kiezen voor een zalig wit zandstrand maar ook voor een ruige baai met zwart vulkanisch zand. Ook zijn er veel gezellige surfspots zoals Mal Pais (Westzijde) of Playa Uvita (Westzijde). Aan de Oostzijde vind je plaatsjes met de sfeer van Afro/Latino/Caribisch. Deze mix zorgt altijd voor een heel gezellig, layed back en vrolijk verblijf. Denk aan plaatsjes zoals Puerto Viejo en Cahuita.

Vuur
Costa Rica heeft meer dan honderd vulkanen, waarvan er vijf actief zijn: Irazú, Poas, Arenal, Rincon de la Vieja en de Turrialba. Alle vijf zijn ze een bezoekje waard maar de bekendste is de Arenal. Deze 1.657 meter hoge kegelvulkaan ligt in het beschermde Parque Nacional Volcán Arenal. Dit Nationale park biedt een tropisch regenwoud met watervallen en vele diersoorten waaronder de luiaard maar ook heetwaterbronnen en watervallen. Er zijn dan ook verschillende wandelingen over de afgekoelde lavastromen om de vulkaan en het ruige omliggende landschap goed te kunnen bewonderen. In de buurt van de hoofdstad San Jose liggen de Irazú en Poas vulkaan met een prachtig helderblauw vulkaan meer, waardoor deze vulkanen ook echt een bezoekje verdienen.

Lucht
In het mooie nevelwoud Monteverde kun je letterlijk door de lucht vliegen. Hier zweef je via een Zipline-Canopy-tour dwars door de Costa Ricaanse Jungle. Er zijn wel 15 kabels, 18 platforms en een heuse Tarzan-schommel aan het einde. Dit is een wel heel bijzondere manier om het nevelwoud te bekijken. Wat maakt je reis naar Costa Rica dan echt compleet?

Verblijf hoog in de lucht in een boomhut op zo’n 12 meter hoogte. Je wordt wakker door het gebrul van apen en als je je ogen opent zie je opeens twee toekans voor je in de boom zitten. Je bent echt onderdeel van de wilde natuur om je heen. Zeker voor vogelliefhebbers is dit een must-do!

Lees verder voor het schitterende en veelzijdige Hawaï!


Naast Costa Rica bevat ook het schitterende en veelzijdige Hawaï alle 4 de elementen:

Land/Aarde
De staat Hawaï bestaat uit 137 atollen en vulkanische eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. Door de geïsoleerde ligging, ca. 2.000 km van het continent Amerika, komen er vele bijzondere planten en dieren voor op Hawaï. De verschillende eilanden hebben ook elk hun eigen gevarieerde landschap, van tropisch regenwoud tot moerasvegetatie en van tropische stranden tot dichtbegroeide bergen en watervallen.

Water/Zee
De zee rondom Hawaï staat bekend om zijn gigantische golven. Deze golven ontstaan voornamelijk in de winter, als het in Alaska stormt, de opgestuwde golven kunnen dan ongehinderd over de Stille Oceaan naar de noordkust van Hawaï reizen. Daardoor kunnen er dan golven van meer dan 10 meter hoog ontstaan. Op de meeste eilanden geldt dat de beste golven aan de Noordkust voorkomen, behalve op Big Island daar komen ze in het westen en oosten voor.

Vuur
De eilanden zijn allemaal vulkanisch. De vulkanen Kilauea en Mauna Loa, beide gelegen in het Volcanoes National Park op het grootste eiland Hawaï, zijn twee van de actiefste vulkanen ter wereld. Kilauea heeft bijna continu uitbarstingen, waardoor het eiland nog steeds groter wordt doordat lava aan de kust in zee stroomt.

De Mauna Kea (witte berg) is, van de voet tot de top gemeten, de hoogste berg ter wereld: de berg rijst 10.203 meter uit boven de zeebodem, en 4.207 meter boven zeeniveau. De Mauna Loa (lange berg) is de zwaarste berg ter wereld; hij is enkele meters lager dan de Mauna Kea maar heeft een bredere basis. De berg Haleakala (huis van de zon), een vulkaan op Maui, is bij toeristen bijzonder geliefd. De vulkaan is onderdeel van het nationaal park Haleakala.

Lucht
Natuurgeweld is op Hawaï helaas een veelvoorkomend verschijnsel. Tornado’s, Tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, alles kan daar voorkomen. Bij een vulkaanuitbarsting kleurt de lucht helemaal oranje. Op het moment dat er een tornado raast boven een lavastroom dan wordt het lava meters de lucht in gegooid, een levensgevaarlijk maar op veilige afstand een schitterend verschijnsel.

Als het echter rustig is in de lucht en op het land, dan is een helikoptertour over de vulkanen en langs de ruige kust natuurlijk een unieke ervaring!

www.personaltouchtravel.nl/susan-ingrid