Van tuin tot unieke droomoase

Het begon 37 jaar geleden vanuit de liefde voor het vak. Eric Bijl (55), eigenaar van Eric Bijl Tuinontwerp, heeft van zijn passie zijn werk gemaakt.

Tekst: Diana Henneken

Eric Bijl TuinontwerpEn met succes. Kleine, grote, middelgrote, voor- en achtertuinen, in binnensteden of in de polder van Zeeland tot Amsterdam: honderden tuinen heeft hij in de loop van de tijd omgetoverd in unieke buitenparadijzen. Begonnen op zijn 18e als eenmansbedrijf, heeft de ervaren hovenier uit ’s-Gravendeel inmiddels een vakkundig team om zich heen van 16 medewerkers. “Iedere tuin is anders.” “Het begint allemaal met het ontwerp”, vertelt Eric. “Ieder ontwerp maak ik op maat, passend bij de wensen en het budget van de tuineigenaren. Maar eerst starten we met een brainstorm. Willen ze echt een simpel tuintje? Of toch liever een speelsere en groenere plek, een mooie tuin die echt bij ze past? Dit vertaal ik naar het ontwerp. Mijn doel is om uit iedere tuin het uiterste te halen. Het is een investering, maar wel een duurzame en één die jarenlang heel veel plezier geeft. De door ons aangelegde tuinen blijven zeker 25 jaar goed.”

Complete aanleg

“Onze specialiteit is de totaalaanleg. We doen het complete plaatje van bestrating, het aanplanten tot het plaatsen en monteren van een zwembad, buitenkeuken, jacuzzi en overkappingen. We gebruiken hiervoor uitsluitend nieuwe en sterke materialen, ook passend bij de stijl en de sfeer van het huis.” De tuin van de Draai in de Dordtse binnenstad noemt Eric als voorbeeld. Het historische pand met uitzicht op de Grote Kerk is 200 jaar oud en door de nieuwe eigenaren in stijl verbouwd met behoud van de oorspronkelijke elementen. De olijfboom, nog ouder dan het huis, is de bijzondere eyecatcher van deze tuin geworden.”

Eric Bijl TuinontwerpTuin met een ziel

Zoals de kraan lekt bij de loodgieter thuis, hoe zit het eigenlijk met de tuin van de hovenier zelf? Verrassend goed. En groot. De liefde voor het vak gaat bij Eric na werktijd gewoon door. Ongeveer vijf kilometer van zijn woonhuis in ’s-Gravendeel, ligt midden in de polder van de Hoeksche Waard zijn eigen unieke oase: een privé park van maar liefst 12000 vierkante meter. Op deze plek groeien unieke bomen, er is een grote vijver, een beekje, een zwembad, meerdere zitjes, bospaadjes, een steiger, een boomstamhuisje afkomstig uit Rusland, vuurkorven en een eigen grand café. Een ezel, eenden, paard, hond en nog veel meer dieren hebben op deze idyllische plek hun eigen droomparadijs gevonden. Eric is er iedere dag te vinden. In dit park hebben heel veel mooie en bijzondere gebeurtenissen plaatsgevonden. “Vrienden uit Italië noemen het een tuin met een ziel. Zo voelt het ook echt.”

Eric Bijl TuinontwerpBijzondere projecten

De trouwe klantenkring van Eric groeit intussen gestaag door. Voor bestaande klanten onderhoudt hij de tuinen. Voor nieuwe klanten maakt hij nog altijd met veel plezier de meest bijzondere ontwerpen, waarbij hij uiteraard ook rekening houdt met de laatste trends. In een nieuwe tuin aan de Burgemeester De Bruïnelaan in Zwijndrecht verschijnt binnenkort een ‘family cave’ en ook in de Dordtse wijk Wilgenwende lopen twee nieuwe projecten van Eric Bijl Tuinontwerp. In deze ontwerpen van de tuinen aan de Laan van Braets zijn onder andere zwembaden, jacuzzi’s en moderne overkappingen opgenomen. “De aanleg doe ik meestal niet meer zelf, maar ik kom wel altijd langs om te kijken of alles naar wens verloopt. Het blijft bijzonder om een tuin te veranderen in een droomparadijs.”

Eric Bijl Tuinontwerp
Mijlweg 13b, ‘s-Gravendeel
www.ericbijl.nl