Mijn naam is Mark Habets, 48 jaar jong, oprichter & eigenaar van Habets herenmode. Een bijna geboren Dordtenaar met Limburgse roots, maar met een groen hart voor de plaatselijke FC. Een afgestudeerd Graficus met daarna een afronding in HBO Communicatie Creatief. Sinds 2015 ondernemer en ik zet mij ook in voor het kernwinkelgebied van de mooie Dordtse binnenstad.

Fotografie: Anke Bot

De vier elementen zijn de absolute basis voor het leven op onze aarde, maar centraal staat in deze column water en dan in relatie met de fashion-industrie.


De essentiële elementen in het leven

Waar in de tijdgeest van nu alles steeds duurzamer en biologischer zou moeten worden, is dit dan ook onlosmakelijk verbonden in de hedendaagse productie van kleding.

Verfbaden waarbij water gebruikt wordt, zoals de bekende denim die gebleekt wordt en met steengruis wordt behandeld en extreem veel water nodig heeft in het productieproces. In Nederland zijn we al voor mijn geboorte en dat zegt wat met mijn bouwjaar uit 1974, behoorlijk verknocht aan de bekende ‘spijkerbroek’. Een gemiddelde Nederlander heeft er 5.4 stuks van in de kast hangen en er worden alleen al in ons land 45 miljoen stuks van verkocht.. per jaar!

Nu weten we dat een spijkerbroek in het productieproces water nodig heeft. Hoeveel hoor ik je denken? Ter indicatie: in de fast fashion gebruikt men voor 1 spijkerbroek tot wel 7.000 liter water… Wat vragen we veel van moeder aarde om onze behoeftes en honger naar (kleding)consumptie te stillen.

Het goede nieuws is wel dat bij de gemiddelde productie voor 41% gebruik wordt gemaakt van ‘groen’ water. Dit is regenwater en zorgt dus voor een duurzaam aandeel in het productieproces. Het ‘blauw’ watergebruik dat overblijft in productie reduceert al bij een spijkerbroek met een gewicht van ongeveer 1 kg een slordige 4.900 liter water. Een duurzame keuze voor een spijkerbroek of zoals ik het zie, een luxe denim, zit hem dus in de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Hoelang kan en wil je deze gebruiken na de aanschaf en welke investering zou je willen en kunnen maken voor een denim waar je voor langere tijd heel veel plezier van hebt maar toch ook tijdloos is.

Dit zijn afwegingen die ikzelf ook maak bij mijn inkoopproces. Behalve productie in de EU en na te gaan of mijn leverancier een minimale voetafdruk wil maken in zijn of haar productie, is het belangrijk om bewust te zijn van de basiselementen met respect voor de aarde.

Anderzijds hebben we ook het element vuur en dat kan je ook figuurlijk bekijken. Het bekende synoniem van passie, oftewel in vuur en vlam staan. De grote drijfveer om je ambities te creëren zoals besproken in een andere column. Het is een belangrijke aanjager, ook in het creatieve denkproces.

Een ander vast gegeven zijn aarde en lucht. De aarde staat in dit verhaal centraal om op te bouwen, zoals een onderneming die staat als een huis maar met een solide fundering in de aarde. Zonder lucht is er weer geen bewegingsruimte of de noodzakelijke ademruimte. Ook hier is er dus balans gewenst.

Verweven aan elkaar maar toch ook zo afhankelijk en toepasbaar bij elkaar. Hoe pas jij de 4 elementen toe in jouw leven?