‘Zwemmen, fietsen en hardlopen: Marijn heeft genoeg uitdagingen voor de boeg’

3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en daarna een Marathon hardlopen (42,195 KM)! Ook wel een triatlon genoemd. Niet de meest dagelijkse kost. De één zou er niet aan moeten denken. De ander probeert dat zo snel mogelijk te doen en reist er stad en land voor af.

Dat is ook het geval bij Marijn Markusse. Alleen deed hij hiervoor iets geheel anders. Eigenlijk precies het tegenovergestelde. Krachttraining en om wat specifieker te zijn: powerliften. Een jarenproces waar hij zo groot en sterk mogelijk probeerde te worden.

Totdat het tijd werd voor iets anders. Want hoewel dit spelletje nooit uit te spelen is doofde langzaam maar zeker het vuur. Het vuur dat moet wakkeren om na al die jaren nog meer kilo’s te kunnen verplaatsten. En dan gaat de sport steeds meer kosten.

Er moest iets gebeuren. Een andere uitdaging. Iets totaal anders. Zo is hij steeds een beetje meer in het triatlonwereldje gerold. Eerst met een 1/8ste, puur om proberen de eindstreep te halen. Vanuit hier ging dat vuur snel weer branden en was er weer die toewijding om steeds sneller te worden en verder te kunnen gaan.

Inmiddels is dat niet meer op recreatief niveau. Want in een korte tijd heeft hij zich omhoog getraind tot één van de betere Nederlandse atleten. Zo heeft hij de mogelijkheid gekregen om te starten als elite atleet en via de bond een pro licentie weten te bemachtigen. Een kans die hij niet wilde laten schieten. Dit bracht alleen wel wat extra uitdagingen met zich mee.

De definitie van professioneel sporten betekent in principe dat je er je brood mee kan verdienen. Alleen is dat in deze sport vaker niet dan wel het geval. Het vraagt erom je eigen broek omhoog te houden. Daarom probeert Marijn middels sponsoring het voor elkaar te krijgen om te doen wat die het liefste wil doen. Steeds sneller proberen te worden en het mogen opnemen tegen de beste atleten nationaal en internationaal.

Het mooiste van de sport vindt hij de dynamiek tussen de 3 disciplines. Hoe je elke race jezelf weer een aantal keer tegenkomt en het mentale spelletje wat erbij komt kijken. Je moet het maar durven, maar het zou ook geen uitdaging zijn als er een grote mate van comfort aan vast zou zitten.

Het WK Long Distance in Ibiza is inmiddels achter de rug als eerste wedstrijd van het seizoen. Wat volgt is onder andere het NK halve triatlon in Nieuwkoop en Ironman Klagenfürt in Oostenrijk. Later in het jaar hoopt hij weer voor Nederland uit te mogen komen bij het EK van Challenge in Almere. Genoeg uitdagingen voor de boeg!