‘Gescheiden ouders hoeven niet meernaar de rechter om ‘nieuwe’ conflicten op te lossen’

Tekst: Diana Gerritsma  |  Fotografie: Chantal de Visser

Familierechtadvocate Karina Beers weet door haar jarenlange ervaring wie er in de knel komen als scheidende of gescheiden ouders er samen niet uitkomen; de kinderen. Een thema dat haar na aan het hart ligt. Ze spant zich daarom altijd in om een scheiding voor hen zo dragelijk mogelijk te maken en om ouders daarbij te helpen. Maar wat te doen als alles rond is en er ontstaat een nieuw conflict over de afspraken? De rechter komt snel in beeld. Maar dat is niet meer per se nodig. Karina kan in zo’n geval nu ook ouders bijstaan, als Parenting Coördinator. Dat scheelt een hoop tijd en geld…maar vooral tranen.

“Gescheiden ouders kunnen gaandeweg tegen een hoop nieuwe zaken aanlopen waar het ouderschapsplan dat zij ooit samen gemaakt hebben niet in voorziet. Wisselmomenten, feestdagen, vakanties. Levens veranderen nu eenmaal. Stel, één van de twee heeft een nieuw, samengesteld gezin en vindt het leuk als zijn of haar kind de verjaardag van een stiefzusje of -broertje bijwoont, maar het valt net buiten de wisseltijden. Dat kan leiden tot schijnbaar onoverbrugbare geschillen. Dan kan je een (nieuw) mediation-traject ingaan om te proberen tot elkaar te komen, maar je zult er dan toch nog steeds, weliswaar onder begeleiding, samen uit moeten zien te komen. Lukt dat niet? Dan is het op naar de rechter, en geloof me; daar wordt niemand beter van. Sowieso moet je erg lang wachten tot je daadwerkelijk voor de rechter staat, de rechtspraak is enorm overbelast, het kost veel geld en het wordt een erg zakelijke afhandeling van een emotionele kwestie.

Lukt het niet? Dan kan Karina de knoop doorhakken

Om in het gat dat zit tussen mediation en de rechter te voorzien, volgde Karina de opleiding Parenting Coördinator. Een fenomeen dat is overgewaaid vanuit Zuid-Afrika en de VS.
De opleiding is alleen toegankelijk voor familierechtadvocaten met minimaal
10 jaar ervaring. Ouders die aankloppen bij een Parenting Coördinator gaan een traject in waarin ze eerst een voorstel krijgen. Dat is vrijblijvend en vooral bedoeld om ouders zelf inzichten aan te reiken. Werkt dat niet, dan volgt een -eveneens vrijblijvende- aanbeveling, dat is al wat concreter. Als het probleem daarna nog niet opgelost is, geeft de Parenting Coördinator, met hun toestemming, een bindend advies aan de ouders waar zij aan gehouden zijn. Karina hakt dan de knoop door.

Rechter kent jouw verhaal niet

Karina: “Ik zeg weleens: de mediator heeft tijd maar geen macht, en de rechter heeft macht maar geen tijd. De Parenting Coördinator heeft beide. Het traject duurt ongeveer vier weken en je kunt rekenen op een bindende oplossing. En je hoeft niet langs een rechter die jouw verhaal en persoonlijke omstandigheden niet kent, en je slechts een half uur op de zitting ziet.”

Karina vertelt dat er momenteel nog maar ±60 Parenting Coördinators zijn in Nederland. Ze hoopt dat dat er meer worden in de toekomst want het werkt erg goed. Natuurlijk allereerst in het belang van ouders en kinderen maar ook om de rechtspraak te ontzien.

Beers Advocatenkantoor
Veersedijk 59, Hendrik-Ido-Ambacht
www.beersadvocatenkantoor.nl