Dordt kan zich gaan warmlopen. Voor het tweede jaar op rij is Dordrecht namelijk één van de drie gaststeden voor de Nationale Sportweek. De week waarin sport in al zijn facetten en vooral voor iedereen in de spotlights staat. Niet geheel toevallig sluit dit mooi aan op de kakelverse sportvisie “Niemand buitenspel in Dordrecht” die de gemeenteraad onlangs heeft aangenomen. Sport voor iedereen op elk niveau.

Tekst: Diane Gerritsma  |  Fotografie: Shane Winsser/Daphne Krijgsman

“Een belangrijke mijlpaal”, aldus trotse wethouder Marc Merx die het belang van sport niet genoeg kan benadrukken. “Sporten is natuurlijk goed voor de fysieke gezondheid. Maar sport is ook zo belangrijk voor een goede mentale conditie. Dat begint al op jonge leeftijd. Kinderen die een teamsport beoefenen leren dingen als samenwerken en met tegenslagen omgaan. Die weerbaarheid gaat een leven lang mee. En als je je leven lang sport, is de kans dat je vitaal oud wordt ook groter. Natuurlijk heb je niet overal invloed op maar als je in beweging blijft is de kans dat je als oudere bijvoorbeeld ongelukkig ten val komt, met alle gevolgen van dien, net iets kleiner. Dat is ook voor jezelf prettig, niemand wordt graag afhankelijk van anderen. En dan heb ik het echt niet over vijf dagen in de week sportief in touw zijn. Hoewel: niemand is hoger gaan springen door de lat lager te leggen”, voegt de wethouder daar met een semi-serieuze knipoog aan toe.

Plan met een plus

“Het hosten van de Nationale sportweek (15 t/m 24 september) dit jaar is een afsluiting van een proces”, legt beleidsadviseur sport Arthur van Moorst uit. “In 2022 hebben we de sportweek benut om inspiratie op te doen. Wat heeft de stad nodig om meer doelgroepen in beweging te krijgen? Vooral jongeren zijn moeilijk te bereiken. Daarom zijn we met veel betrokkenen vanuit alle geledingen van de Dordtse sportwereld gaan kijken hoe we dat aan moeten pakken. De resultaten hebben geleid tot deze ambitieuze sportvisie die echt een ‘plan met een plus erop’ is. Niet alleen wij geloven er in als beleidsmakers maar we krijgen ook veel positieve reacties uit het veld. Deze sportweek zal in het teken staan van wat we het afgelopen jaar geleerd hebben.” Op vrijdag 15 september zal het Dordtse Sportcongres ook in het teken staan van thema’s uit de sportvisie.

Jongeren op een andere manier laten leren

Josiemar van de Werp is ambassadeur van de Sportweek en weet als geen ander hoe je als jongere meer uit sport kunt halen dan alleen een goede conditie. Hij groeide op in een omgeving waar de verkeerde keuzes voor het oprapen lagen. Hij voetbalde echter op hoog niveau en is ervan overtuigd dat dat ervoor heeft gezorgd dat hij een mooie toekomst op kon bouwen. Door blessures lukte het helaas niet om een profcarrière te realiseren. “Toen heb ik besloten mijn eigen ervaringen in te zetten om jongeren te helpen. ‘Als ik het kan, kan jij het ook’ is mijn motto, en van mij nemen ze het aan. Ik weet waar ze mee moeten dealen; moeilijke thuissituaties, ellende op straat.” Met zijn stichting Jongeren van de Wereld is hij dagelijks bezig met deze doelgroep, en met succes. “Onze aanpak is gericht op positiviteit en zelfvertrouwen. Op een andere manier leren eigenlijk. Sport is een middel waar je zoveel waardevolle levenslessen door leert.”

Middel tegen eenzaamheid

Je aansluiten bij een sportvereniging kan ook een positief effect hebben op het tegengaan van een ander hedendaags probleem; eenzaamheid. Marc: “Veel verenigingen organiseren ook kaartavondjes of uitstapjes. En hoe meer leden, hoe beter een vereniging functioneert.”

Het goed functioneren van verenigingen is ook een essentieel onderdeel van de sportvisie. Marc: “Corona en de energiecrisis hebben er bij veel clubs flink ingehakt. Daarom hebben we naast diverse ondersteunende financiële regelingen ook een kennisbank. Arthur: “We beschikken over uitgebreide data waarmee sportclubs hun aanbod voor de juiste doelgroepen kunnen samenstellen. En we bieden praktische ondersteuning bij thema’s als veilig sporten, regelgeving en organisatie.”

De nieuwe Messi

Marc Merx is ondanks zijn drukke baan zelf ook een actief mens. Tennissen, zwemmen en onlangs volbracht hij de Amstel Gold Race; “een overwinning op mezelf”. Want sport is niet alleen maar eerste worden. Toch staat topsport ook hoog in het vaandel. Dordt kan bijvoorbeeld trots zijn op wielrenner Lucinda Brand. Marc: “En waarom zou de nieuwe Messi niet in Dordrecht geboren zijn?”

www.dordtsport.nl