Als klein jongetje hielp hij zijn moeder al in de keuken. En nog steeds kookt en bakt hij met hart en ziel. Thuis, op bedrijfsfeesten, bij workshops of tijdens een wedstrijd. Met zijn rijdende keuken; een hout gestookte smoketrailer van zeven meter lang, trekt grillmaster Marcel Vastenhoud door het hele land om mensen te voorzien van een goed stuk vlees. “Alles uit de kast trekken en mensen laten genieten is het leukste wat er is!”

Tekst: Esther Paans  |  Fotografie: Rob van der Teen

Marcel staat in de regio vooral bekend om zijn bedrijf VND Neon, maar na 25 jaar zette hij daar dit jaar een punt achter en verkocht zijn aandeel aan zijn compagnon. Met zijn bedrijf Grillit stort hij zich nu volledig op barbecuefeesten. “Tien jaar geleden kocht ik een Trabant uit Oost-Duitsland en ging daarmee op pad om curryworsten en hamburgers te verkopen. Inmiddels is mijn assortiment uitgebreid, heb ik een grote trailer, meerdere barbecues, bezit ik een pand waar ik onder andere workshops organiseer en doe mee aan barbecuewedstrijden. Mijn hobby is uit zijn jasje gegroeid en is inmiddels mijn vaste baan geworden. Ik vind het heerlijk om de hele dag bezig te zijn met een mooi stuk vlees. Daarbij werk ik graag samen met verschillende partners, klanten en leveranciers.”

Totaalconcept

Marcel heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echte grillmaster. De Dordtenaar staat onder andere op bedrijfsfeesten, verjaardagen, partijen en festivals zoals het Voorstraat-Noord Festival. “Ik heb het grootste assortiment barbecues in Zuid-Holland die ik zelf gebruik en mensen ook kunnen huren. De meeste gehuurde spullen zijn de kleine gasgrill aanhangwagen, grote smoker en een gas/lava BBQ-aanhangwagen, partytenten, statafels, tapinstallaties en geluid”, vertelt Marcel. “Via mond-tot-mond reclame kom ik bij verschillende klanten terecht. De ene keer sta ik bij een modeshow in Antwerpen en de volgende keer regel ik een groot tuinfeest voor 250 man in Rotterdam. Ik vind het geweldig om een totaalconcept voor een klant te regelen. Van muziek, lichten, statafels tot eten. Niets is te gek. De elementen die ik daarvoor nodig heb zijn vuur, kwaliteitsproducten, leuke locaties en een feeststemming.”

 

De wedstrijd in 2018 bij FG Food Labs in Rotterdam was wel een hoogtepunt. ‘Daar mochten we onze kunsten laten zien aan Herman den Blijker en sterrenchef Francois Geurds’

Barbecuewedstrijden

Naast feesten en partijen organiseert Marcel ook workshops in zijn pand aan de Einsteinstraat en doet hij mee aan barbecuewedstrijden op zeer hoog niveau in binnen- en buitenland. Hij maakt soms deel uit van een jury en is zelfs international official jurylid van het KCBS (Kansas City Barbecue Society) BBQ-team, maar ook in eigen land laat hij zijn kookkunsten zien. “Samen met mijn maatje Dennis van der Salm, eigenaar en chef-kok van het Bolwerck, doen we vaak aan wedstrijden mee en was de wedstrijd in 2018 bij FG Food Labs in Rotterdam wel een hoogtepunt. Daar mochten we onze kunsten laten zien aan Herman den Blijker en sterrenchef Francois Geurds. We werden die dag tweede en daar zijn we enorm trots op. Wat we niet wisten is dat de gasten in het Bolwerck ons live konden volgen. Mijn vader leefde toen nog en ging met mij en een aantal vrienden mee naar het restaurant. Toen we bij het Bolwerck aankwamen kregen we een staande ovatie. Dat was zo gaaf, dat vergeet ik nooit meer.”

Wereldgerechten

Met de geboorte van Grillit is zijn grote droom uitgekomen, maar Marcel heeft nog een ijzer in het vuur. “Ik ben bezig met een boek over BBQ-wereldgerechten. Ik heb al een aantal landen bezocht en daar maak ik lokale gerechten op de barbecue klaar. Ik bereid dat op de manier die ze daar gewend zijn, uiteraard wel met mijn eigen ‘finishing touch’. Soms zoek ik van tevoren contact met een restaurant en anders zoek ik ter plekke een geschikte locatie. Inmiddels ben ik al in Bonaire, China, Gambia, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland geweest, Vietnam en Thailand staan nog hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Ik zet bij elk land een prachtige foto, beschrijving en het recept. Het lijkt me geweldig als ik uiteindelijk mijn boek in de boekhandel zie liggen!”