Peter Cordes, 53 jaar oud. Eigenaar van Bustelberg Vermogensbeheer en de WereldTopSelectie.nl. Naast zijn werk heeft deze Dordtenaar een passie voor veel verschillende sporten waar hij in en om het mooie Dordrecht tijd aan besteed.

‘Meer tijd met elkaar en voor elkaar, dat is echt wat waard!

Voor een eiland als Dordrecht zijn er genoeg opties om gebruik te maken van de natuurlijke elementen om te verduurzamen. We hebben water, wind en natuurlijk ook zon. Zelfs de waterbussen van en naar het eiland zijn sinds kort hybride. Langzaam zien we een steeds duurzamer Dordrecht.


Duurzaamheid is tegenwoordig een onderwerp waar ook de belegger zijn tanden in heeft gezet. Duurzaam beleggen is een ruim begrip dat verder gaat dan een groen kleurtje in het logo van een onderneming. Gelukkig wel!

Veel minder rendement

Onderzoek leert dat duurzaam beleggen niet beter rendeert dan gewoon beleggen. Sterker nog, voor veel zeer duurzame oplossingen zal een belegger in termen van geld veel minder rendement kunnen genereren. Op een vat olie verdienen we immers veel meer dan op de exploitatie van zonnepanelen. Een brede wereldwijde aandelenindex met een duurzaam tintje leverde de belegger vorig jaar een verlies op van -19,5%. Niet echt een duurzaam rendement?

‘Railway mania’

De grote beleggingsgoeroe Warren Buffet stelde dat de belegger na de uitvinding van de auto als vervoermiddel – ook een hype – beter had kunnen anticiperen op minder paarden, dan te beleggen in de automobielsector. Deze stelling fascineert mij. Auto’s zijn toch een maatschappelijk gemeengoed geworden? Een ander voorbeeld van een grote trend waar de beleggers instonken is ‘railway mania’. Op Wikipedia kun je lezen dat deze hype in 1840 leidde tot een ware crash op de markten. Gek, want het spoor en de trein zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wat is de les die Buffet ons wilde leren?

Stap niet blind in trends! Het genereren van beleggingsrendement begint en eindigt bij een blijvende omzet en winst. En dan bij voorkeur een behoorlijke, langjarige groei ervan. In het spectrum van beleggingsproducten die banken aanbieden, ontbreekt het nog wel eens aan deze aspecten. Onder het mom van ‘groen’ wordt alles op een hoop gegooid.   

Gespecialiseerde marktleider in de dop

Nu de duurzaamheidshype afkoelt, zien we kwaliteit boven komen drijven. Een onderneming die daarbij opvalt is het Nederlandse Alfen. Deze specialist levert laadstations voor een internationaal groeiend elektrisch wagenpark, voorziet in netwerkoplossingen die nodig zijn voor de infrastructuur én ontwikkelt in rap tempo opslagcapaciteit (batterijen). Alfen is een gespecialiseerde marktleider met kwaliteit en ambitie.

Vraag van vandaag én morgen

Terwijl de daken van de Dordtse gebouwen worden voorzien van zonnepanelen, er windmolens komen en overal laadstations worden geplaatst, is dit een onderneming die slim inspeelt op de vraag van vandaag én morgen. Ze genereren een gezonde (hoge) winst en nog belangrijker: inmiddels is de waardering van het aandeel op de beurs enigszins genormaliseerd. Dit lijkt een tweede kans op een duurzaam rendement.