Zomer met Buddingh Kreeft en kip van de barbecue met geroosterde groenten

“Kijk om je heen, kijk om je heen. Zoals de wereld nu is, zie je hem nooit meer”

Zoals één van de bekendste citaten van C. Buddingh klinkt. En daar zijn wij het bij restaurant Buddingh helemaal mee eens, zeker nu de zomer om de hoek staat om te beginnen. Heerlijk in de buitenlucht lekker genieten met elkaar, vuur van de barbecue hoog aan met wat lekkers uit de zee erop, groenten, vers van het land, erbij en een lekker glas wijn. Dat zijn voor ons de 4 elementen die dit heerlijke gerecht voor thuis omschrijft.

Ingrediënten:

• 1 kreeft

• 1 poussin kip

• 500 gram krieltjes

• 200 gram groene asperges

• 5 gemixte paprika’s

• 1 bosje tijm

• 1 bosje rozemarijn

• 1 bol knoflook

• Kipkruiden

• Zonnebloemolie

• Peper en zout

Bereidingswijze:

Kruid de kip met kipkruiden en laat even intrekken. Kook de kreeft 4 à 5 minuten in een ruime pan met kokend water en koel deze daarna gelijk af in een bak met ijswater. Haal de takjes van de rozemarijn en de tijm, maak de knoflook schoon en hak alles fijn. Meng de kruiden met olie en peper en zout. Snijd de groenten naar gewenste grote en meng met de kruidenolie. Leg de kip aan de zijkant op de barbecue, zodat de kruiden niet verbranden maar de huid lekker krokant wordt. Rooster de groenten erbij op de barbecue. Snijd de kreeft over de lengte door het midden en laat 2 à 3 minuten op de barbecue liggen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat kruidenolie.

Presenteer op een grote houten plank midden op tafel, schenk een lekker glas wijn of een ijskoud biertje in en GENIET.

www.cafebuddingh.com


Korean Fried Chicken

Voor de bereiding van de Korean Fried Chicken kan je meerdere soorten kip gebruiken. Wij gebruiken zelf de kippendij, een gedeelte van de bovenkant van de kippenpoot. Kippendij is een stuk malser en vetter dan kipfilet, rijk aan eiwit en heeft een onderscheidende smaak.

Ingrediënten kip:

• 1 kilo Kippendij
• 60 gram Maizena
• 4 eieren, losgeklopt

Ingrediënten Korean sauce:

• 4 eetlepels Gochujang
(Koreaanse chilipasta)
• 8 eetlepels ketchup
• 8 eetlepels honing
• 1 eetlepel appel cider azijn
• 2 eetlepels sojasaus
• 1 eetlepel lichtbruine suiker

Garnering:

• Geroosterd sesamzaad
• Bosui

Benodigdheden:

• Frituurpan
• Steelpan

Bereidingswijze spicy Korean sauce

Weeg alle ingrediënten af voor de Korean sauce. Verwarm de saus door in een steelpan olie te verwarmen en de suiker even te laten oplossen. Doe de rest van de ingrediënten erbij en laat de saus 5 minuten pruttelen. Blijf roeren om te voorkomen dat de saus aankoekt. Als de saus een klein beetje is ingedikt kan je deze van het vuur halen. Hij is nu klaar voor gebruik. Snij ondertussen de bosui flinterdun en leg op ijswater. Deze kun je dadelijk gebruiken als garnering.

Bereidingswijze fried chicken

Verwarm de frituur tot 180 graden. Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi met peper en zout. Meng de kip met de helft van de maïzena. Kluts de eieren los. Haal de kip door het eiermengsel en vervolgens nogmaals door de maïzena. De maïzena zorgt voor een extra knapperige buitenkant van de kip. Frituur de kipstukjes +/- 3 á 4 minuten in de frituur tot deze mooi goudbruin zijn. Kijk altijd even of de kip aan de binnenkant goed doorbakken is. De gebakken kip stukjes even laten rusten op een stukje keukenpapier.

Zorg ervoor dat de saus nog een beetje warm is. Dit smaakt het lekkerst. Doe de gefrituurde kipstukjes en de saus bij elkaar in een kom en zorg ervoor dat de saus goed verdeeld is over de kip. Leg hierna alles op een bord en garneer het geheel af met bosui en sesamzaad.

www.elbonito.nl


Quinoa salade met kalfslever

Ingrediënten

• 2 kropsla

• 2 rode ui

• ½ komkommer

• 300 gram doperwtjes (diepvries)

• 250 gram kleine tomaatjes

• 400 gram kalfslever (jppuurvlees.nl)

• 250 gram volkoren quinoa

• ½ kopje tarwe bloem

• 1 klein blikje tuinboontjes

• 100 gram feta

• Scheutje arachideolie

• 1,5 eetlepel bieslook

• 2 handjes ongezouten noten

• Olijfolie

• Azijn naar smaak

• Peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de kalfslever in grote stukken en haal ze door de bloem. Spoel en kook de quinoa volgens de verpakking. Haal de sla af, verwijder de kernen, spoel af en droog goed. Liefst in een slacentrifuge.

Schil de komkommer en snijd in blokjes, spoel de tomaatjes af en snijd klein, pel de uien en snijd in halve ringen, hak de noten grof en spoel de tuinboontjes af. Fruit de uien in de arachideolie en bak dan de kalfslever mee gaar. Als de lever rosé is aan de binnenkant is het goed. Voeg royaal peper toe en zout naar smaak.

Kook de erwtjes zoals op de verpakking staat gaar. Meng in een kom de quinoa, tomaatjes, komkommer, erwtjes, bieslook en tuinboontjes door elkaar. Verdeel de sla over de borden, schep hierover de quinoa salade.

Verdeel de gebakken ui met kalfslever op de salade, verkruimel de feta er overheen en de noten. Giet als laatste olijfolie eroverheen.


Tropical Passion

Ingrediënten voor 1 cocktail:

• 1 mango

• 1 passievrucht

• 50cc Whitley Neill handcrafted gin

• 200cc Royal Bliss Boheimian berry tonic (of vergelijkbaar)

Garnering:

• 1 mint takje

• 1 passievrucht

Bereidingswijze:

Snijd een halve mango in blokjes. Pak een mengbeker voeg hier de mango, gin en het vruchtvlees van een halve passievrucht toe. Meng dit tot een egale massa. Vul een gin glas half vol met ijsblokjes. Voeg massa uit de mengbeker toe in het gin glas. Schenk 200cc Royal Bliss Boheimian berry tonic uit in het glas. Garneer af met een halve passievrucht en een takje mint.

www.elbonito.nl


Cocktails Rutte

Dutch Dry Gin & Tonic

De Dutch Dry Gin is onze prijswinnende Celery gin in een modern jasje met alleen biologische botanicals. Voor deze gin gebruiken wij bladselderij, hierdoor krijgen wij een frisse gin met een licht hartig tintje erin. Heerlijk in combinatie met tonic!

Ingrediënten:

• 50ml Dutch Dry Gin

• 150ml Fever Tree Mediterranean tonic

• Garnering limoenpartje

Benodigdheden:

• Coppa of longdrink glas

• IJsblokjes

• Jigger (maatbekertje)

• Barspoon (optioneel)

Bereidingswijze:

Vul het glas met ijsblokjes en schenk de gin en tonic over het ijs. Roer eventueel met de barspoon door het glas en garneer met een limoenpartje.