Jan Pieter de Vlieger, Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844. Vinoloog van de Wijnacademie, Oinos wijnproefkunde, Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.

De Napolitaanse keuken, waarvan de wortels teruggaan naar de oude Grieken en Romeinen, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld met een verscheidenheid van gerechten die voornamelijk worden bereid met de ingrediënten die in de streek hun herkomst hebben. De pasta en pizza, onlosmakelijk verbonden met Napels, zuivelgerechten zoals mozzarella, de vis en schaaldieren en uiteraard de heerlijke wijnen uit de streek.


Het wijngebied Campanië heeft bodems die van oorsprong kalkrijk zijn door afzetting van schaal en schelpdieren. Door de activiteit van onder andere de Vesuvius is er ook veel vulkanisch gesteente. Het verwoestende vuur, de stenen en asregens van deze vulkaan hebben veel kapot gemaakt in de regio, maar heeft ook voor vruchtbare bodems gezorgd waar nu letterlijk de vruchten van worden geplukt. In het productiegebied Sannio rond de stad Benevento is veel alluviale afzetting van de Calore rivier, die zorgt voor een vruchtbare bodem.

Hier in het golvende landschap op 350 meter boven de zeespiegel is het wijnproject ‘Janare’ geboren, een prestigeproject van één van de grootste landbouwcoöperaties in Italië, la Guardiense, waarbij bijna 1.000 boeren zijn aangesloten.

Waar in het verleden veel wijnen uit Campanië als bulkwijn werden verkocht, is er inmiddels een omslag gemaakt van kwantiteit naar kwaliteit met veel interessante inheemse druivenrassen. Rode wijnen van de Aglianico druif en de Piedirosso druif komen bijna alleen maar in Campanië voor, en voor de witte wijnen groeien er de niet alledaagse druiven als, Falanghina, Greco, Fiano en Coda-di-Volpe (letterlijk vertaald vossenstaart). Het is juist die authenticiteit en typiciteit die Campanië nu zo interessant maakt.

Volgens een oude Samnitische legende zijn de ‘Janare’ de overleden vrouwen uit Sannio, geïncarneerd tot heksen, die de geheimen van de aarde weven met zilveren maanstralen en dansen in de nacht rondom een notenboom. Hun betoverende lach weerklinkt nog steeds tussen de wijnstokken.

De premium wijnen van La Guardiensa zijn opgedragen aan de ‘Janare’ om de oude cultuur in eigentijdse smaak door te geven en tegelijk de magische uitstraling levend te houden en een uitnodiging om de authentieke Samnitische traditie te ontdekken.

De wijnen sluiten uitermate goed aan bij de streekgebonden gerechten en bieden in de prijsklasse rond de € 10,00 een ongekend goede prijs-kwaliteitverhouding.

Over het etiket: de eerste letter van het druivenras staat op de fles als Oskisch letter. Het Oskisch alfabet, waarvan de schrijfrichting van rechts naar links was, ontstond rond de 5e eeuw voor Christus en is afgeleid van het Etruskische alfabet.