Een nieuw album met de titel ‘Niels’ én een nieuwe clubtour, die hem ook terugvoert naar zijn geboortestad. In een jaar waarin hij al in Carré en op Pinkpop stond, komt Nielson (33) op 1 december naar Bibelot. “Dordrecht is simpelweg mijn thuis.”

Tekst: Arco Bomgaars

Optreden in Dordrecht, de stad waar hij op 28 december 1989 als Niels Littooij het levenslicht zag, blijft voor Nielson bijzonder. “Dordrecht is het decor voor 90% van de herinneringen aan mijn muzikale ontwikkeling. In deze stad vonden al mijn ‘eerste keren’ plaats. Mijn eerste drumles op de Dordtse Muziekschool, die helaas ter ziele is gegaan. Ik ben echter zo dankbaar dat ik gebruik heb mogen maken van de kennis en ervaring van de docenten. Maar ook mijn eerste bandje in de Zuidhovenkerk, mijn eerste optreden in Kunstmin, mijn eerste solo in de brugklas op het Insula College of mijn eerste voorprogramma in Bibelot voor The Opposites. De stad heeft me precies gegeven én onthouden wat ik nodig had op de juiste momenten. Tel daarbij alle herinneringen aan mijn persoonlijke ontwikkeling als kind/puber op en dan is de uitkomst dat Dordrecht simpelweg mijn thuis is. Die geschiedenis voel ik als ik het podium opga in Bibelot, op Wantijpop, Big Rivers of in Kunstmin.”

Voedselbank

De band met zijn geboortestad is nog steeds warm. Zo is Nielson sinds kort ambassadeur van de Voedselbank in Dordrecht. “Ik ben blij dat ik iets mag betekenen voor deze geweldige organisatie. Zij verstrekken voedselpakketten aan mensen die dat nodig hebben en gaan tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Op het moment zijn er in Dordrecht 400 gezinnen klant van de Voedselbank. Dat zijn pakweg 1000 mensen, onder wie zo’n 350 kinderen die het zonder hulp van de Voedselbank niet redden. De Voedselbank is zo’n belangrijk vangnet voor mensen die in zo’n situatie verkeren dat ik niet kon weigeren of ik wilde helpen om meer aandacht te genereren voor wat zij doen. Er is steun van particulieren en ook van bedrijven en lokale serviceclubs. Dat is nodig, want de Voedselbank ontvangt geen subsidie van de gemeente Dordrecht. Ik hoop een bescheiden bijdrage te kunnen leveren door het verhaal van de Voedselbank aan zoveel mogelijk mensen te vertellen en uit te leggen waarom dit werk zo belangrijk is.”

Niels

Medio september verscheen het vierde album van Nielson met de titel ‘Niels. “Twaalf nieuwe liedjes die gaan over universele kwesties zoals ouder worden, relatieproblemen, veranderende vriendschappen, verlies en geluk. Op dit album hoor je hoe ik omga met wat ieder mens vroeg of laat meemaakt. Daarom heb ik het de naam ‘Niels’ gegeven. Het is echt een mijlpaal voor mij om dit album te kunnen uitbrengen. Mijn debuutalbum ‘Zo van ah yeah’ maakte ik om mezelf voor te stellen. De opvolger ‘Weet je wat het is’ verscheen om te bevestigen dat ik er was om te blijven. Mijn derde album ‘Diamant’ heb ik gemaakt om te bewijzen aan mezelf en aan het publiek dat Nederlandstalige muziek net zo goed kan klinken als internationale popmuziek. Om mijn vierde album ‘Niels’ te kunnen maken, moest ik mezelf dwingen om al die zelf opgelegde regels juist los te laten. Ik heb mezelf eraan herinnerd dat ik ooit muziek ben gaan maken, omdat ik kwijt moet wat ik meemaak én omdat het gewoon ongelooflijk leuk is om te doen. Dat is wat mij betreft wat dit nieuwe album interessant maakt: je hoort me plezier maken terwijl ik ontdek wat ik allemaal denk en voel.”

Jubileum

Vorig jaar vierde Nielson zijn tienjarig jubileum als artiest met de theatertour ‘Vertrouwd & Nieuw’.  “Het is heel bijzonder als je ondertussen voelt dat mensen na tien jaar nog steeds met je meegroeien en op je muziek zitten te wachten. Nederlandstalige muziek is, anders dan toen ik doorbrak in 2012, ongekend populair en daardoor is er meer aanbod dan ooit. Natuurlijk ben ik trots dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen, maar het ging ook gepaard met reflectie op en gedachten over hoeveel ik als Nielson nog bij te dragen heb. De bevestiging die ik kreeg van het publiek tijdens de tour, mijn deelname aan Beste Zangers en de impact van mijn liedje ‘Grijs’ heeft me van mijn twijfels afgeholpen en mijn blik weer op de toekomst gericht. Ik ben misschien zelfs wel ambitieuzer dan ooit, maar op een gezondere manier. Het moet niet, het mag!”

Bandleden

Dat gevoel draagt hij straks ook uit op het podium in Bibelot, met in zijn band nog twee Dordtenaren: drummer Rick van Wort en bassist Chris Robbemont. “Rick en ik kenden elkaar al op hele jonge leeftijd. We voetbalden allebei bij Oranje Wit en hebben zelfs een tijdje bij elkaar in het team gezeten. Niet alleen zaten mijn twee jongere broertjes ook in dat team, maar mijn oudste broer, die toevallig ook Rick heet, was de trainer. Rick (de drummer) en ik hebben vervolgens onze eigen muzikale weg afgelegd en onze wegen kruisten elkaar jaren later pas weer toen ik aan de vooravond stond van de release van ‘Diamant’. Rick was toen net gestopt met spelen bij Jett Rebel en ik zocht op dat moment een nieuwe drummer. Dat was een zeer gelukkig toeval en inmiddels spelen we alweer vijf jaar met elkaar en zijn we goede vrienden geworden. Bassist Chris is er zelfs al vanaf het prilste begin van mijn carrière bij. Chris en ik zaten vroeg bij elkaar op de middelbare school. Ik ben er dankbaar voor dat ik mijn bandleden vrienden mag noemen terwijl we ons hebben opgewerkt naar de top van Nederland.”

www.bibelot.net