Iedereen in zijn omgeving kent Heikki (68) als de man met de lange manen. Maar dat beeld gaat vandaag veranderen: na meer dan 30 jaar is het tijd voor iets nieuws! 

Tekst: Judith van den Berg
Fotografie: Mariska Gebuys – Burghout

Streken niet verliezen 

Heikki legt zijn vertrouwen in handen van Mark van Rootsman Barbershop. Hij is met zijn Shaving Van op locatie om Heikki onder handen te nemen. Het is een concept van Rootsman Barbershop waarmee Mark het hele land afreist met zijn Van. 

Dat het vertrouwen groot is, bewijst Heikki wel. Zijn lange haren horen al meer dan drie decennialang bij hem: “In mijn tienerjaren wilde ik niet meer naar de kapper. Het was de flowerpower- en hippietijd en lang haar hoorde daarbij.” Daarna heeft hij het nog een keer afgeknipt. Maar later won het haar, toch van de schaar. Nu is het tijd om zijn lange haren te verliezen, “maar niet mijn streken”. 

Je signature coupe na zoveel tijd veranderen is één, maar daarnaast heeft Heikki zijn naaste omgeving niet verteld over de makeover: “Mijn vrouw denkt dat ik naar een fotoshoot ga. Zo zijn mijn streken.” 

Dandy met een rauw randje

Een compleet nieuw kapsel is natuurlijk best wel een stap, maar daar is in samenspraak met Mark een weloverwogen keuze in gemaakt: “We zijn gegaan voor een klassiek, gedekt herenkapsel. Heikki heeft mooi, grijs haar met slag en dat moet je niet weghalen, daar moet je mee werken. De slag wil ik benadrukken, omdat het typerend is voor zijn haar. Heikki houdt van antiek, is bourgondisch en vol stijl. Dit kapsel onderstreept dat: dandy met een rauw randje.”’

“Zijn haar is fijn, daarom is het belangrijk om volume te creëren. Voor het stylen van het haar heb ik de grooming tonic van Reuzel gebruikt. Als finishing touch gebruik ik een clay van Capt Fawcett. Dat verzwaart je haar minimaal, dus kun je optimaal volume creëren. Verder gebruikte ik de scheerproducten van Mondial 1908. En baardproducten van Beardpride.”

Het eindresultaat mag er wezen. Heiki heeft geen spijt van zijn dappere keuze: “Complimenten aan Mark.” En gelukkig was zijn vrouw bij thuiskomst ook blij met het resultaat.