Achter een jugendstilgevel in de Wijnstraat wonen Jantine Lindner en haar man samen met hun vijf kinderen in een monumentaal pand. Het huis herbergt een rijke geschiedenis die Jantine met haar stijlvolle interieur niet alleen in volle glorie heeft hersteld; ze heeft er ook veel aan toegevoegd. Maar daar was wel veel voorstellingsvermogen voor nodig. “Mijn schoonouders vielen helemaal stil toen ze zagen wat we hadden gekocht.”

Tekst: Anne-Marie Loran Fotografie: Anke Bot

“Het huis was echt een doolhof. In de gang waren zo al vijf deuren waar je doorheen moest en nadat we het onderhuis hadden bezichtigd, moesten we helemaal terug naar voren om boven te komen”, begint Jantine te vertellen. “Er waren verlaagde plafonds en een kleine keuken waar je via een relatief kleine deur van uit de gang kwam.” Gelukkig kreeg Jantine na de bezichtiging een brochure in haar handen gedrukt. “Door de dwarsdoorsnede tekening werd ons pas duidelijk hoe het huis in elkaar stak en kreeg ik ideeën over wat er allemaal mogelijk was.”

Verbindingsader

Ze kochten het huis eind 2010 en gingen er begin 2011 wonen, met drie kleine kinderen, nog voordat de verbouwing van start ging. “Mijn man heeft vrijwel alles gesloopt in zijn vrije tijd. Dat was een enorme besparingspost, bovendien leerden we daardoor de constructie van het huis kennen.” De gevel dateert gedeeltelijk van 1900 en gedeeltelijk van 1780, maar op sommige plaatsen is het pand nóg ouder; de fundering is zelfs van 1350. 

“De oude marmeren vloer in de gang is voor mij de verbindingsader. Er waren helaas veel tegels stuk, ik heb uiteindelijk bij een aannemer in de buurt van Haarlem tegels gevonden om de vloer te restaureren.” Jantine lacht: “De auto lag bijna met de achterkant op de grond.” Achterin de gangis nu een trap naar de moderne woonkeuken, die het hart van het huis vormt. “Daarvoor hebben we een tussenwand verwijderd en naar de gang toe hebben we grote glazen deuren aangebracht, zodat het veel opener oogt.” Als kers op de taart is er een groot balkon, waar het heerlijk toeven is tussen het groen van de bijna geheel ommuurde binnentuin.

Oranje behang

De ‘tussenkamer’, tussen de woonkeuken en de opkamer, straalt een klassieke sfeer uit dankzij het vier meter hoge plafond met ornamenten én de gedurfde keuze voor het oranje behang, geïnspireerd ophet klassiek ogende bloemstilleven boven de schouw. “Door de grote ramen en de ligging aan de patio – de verrassing van het huis – is het een hele fijne lichte kamer”, vertelt Jantine enthousiast. Overal in huis vind je schilderijen, kunstfoto’s en -objecten, designlampen en bijzonder behang. “Maar”, zegt Jantine, “meestal wordt een voorwerp echt bijzonder als het emotionele waarde heeft.” Zoals de tafel uit het kantoor van haar vader, met jaren-70-stoelen van een Belgische ontwerper.

Etalage

Via het trappenhuis met de bordessen, waar de namen van vorige bewoners zijn ingekrast, kom je in de opkamer; ontstaan doordat in 1900 de vloer moest worden verhoogd voor de stoomdrukkerij die in het pand werd gehuisvest. Door het lichte kleurgebruik en de grote bank hangt er een ontspannen sfeer en op de brede vensterbanken kun je heerlijk in het zonnetje genieten van het uitzicht op de Nieuwbrug. Opvallend zijn de oude houten balken met familiewapen en stuclatjes; bijzondere vondsten die gedaan werden toen het verlaagde plafond werd verwijderd.

Het onderhuis is als laatste aangepakt, in coronatijd. “Vanwege de etalage wilden we hier iets bijzonders doen. Doordat buren vroegen of ik wilde helpen met hun interieur is toen min of meer toevallig mijn winkel, met bijzondere spullen voor in huis, ontstaan. Jantine vervolgt: “Maar ik houd me vooral bezig met het hele woonproces. Want het belangrijkste is dat de basis van een huis klopt.”