Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is vijf jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes.

Fotografie: Anke Bot

Als baby leer je jezelf huilen, plassen, lachen, lopen en praten. Daarna moet iedereen natuurlijk naar school om te leren. Leren lezen en schrijven, leren rekenen, leren met vriendjes omgaan en met de meester of juf. Sommige kinderen zijn dan ook nog zelflerend door iets te doen.


In de Corona tijd had mijn zoontje geen zin te wachten tot er op school weer iets ging gebeuren en heeft hij zichzelf maar lezen geleerd. Hoe? Ik heb eigenlijk geen idee, maar gezien zijn grote interesse voor de Donald Duck zou het zomaar iets met letters en plaatjes te maken kunnen hebben.

Ook een vak leren, gebeurt toch vooral in de praktijk. Uiteraard moet je eerst leren op je opleiding hoe de theorie is, maar het best leer je door ermee aan de slag te gaan. Om die reden is een stage ook zo ontzettend belangrijk. Ik ben dol op stagiaires! Elk jaar lopen er bij mij meerdere stagiaires rond, zowel van het MBO als van het HBO. Het is echt fantastisch om te zien hoe een stagiaire binnenkomt de eerste dag en hoe deze uiteindelijk de stage afrondt.

De meesten komen bij mij op kantoor als eerste stage, dan zijn ze vaak heel stil en onzeker, het zijn echt nog meisjes en jongetjes. Tegen de tijd dat ze 5 of 10 maanden later weggaan (of veelal ook bij ons blijven werken een dag in de week) zijn ze uitgegroeid tot volwaardige collega’s en draaien ze volledig mee in het reilen en zeilen op een notariskantoor. Veel zelfbewuster en zelfverzekerder.

Sommigen komen van het Da Vinci, anderen van de Hogeschool in Utrecht, Den Haag of Rotterdam. Vaak wonen ze in Dordrecht of de Drechtsteden. Wat ben ik trots op mijn collega’s die iedere keer weer de moeite nemen om de stagiaires wegwijs te maken en daar dan zelf ook weer wat van te leren! Ook ben ik trots op alle stagiaires die we al gehad hebben, op hun inzet, enthousiasme en openheid. Van grote betekenis voor mijn kantoor. Dat we nog lang mogen leren van en met elkaar.

Dus komt u bij mij en treft u een stagiaire: help deze verder!