Barendrechter  Mario Been (59) is na een carrière als speler én trainer inmiddels tien jaar voetbalanalist. Wekelijks is hij te zien bij ESPN, waarbij hij ook de verrichtingen van FC Dordrecht – dat dit jaar weer samenwerkt met Feyenoord – volgt.

Tekst: Arco Bomgaars | Fotografie: Paul Meima

Hoe was je voorbereiding op het seizoen?

“We zijn lang op vakantie in Spanje geweest. Eenmaal terug ben ik de voorbereiding gaan volgen, met extra aandacht voor Feyenoord. Iedereen kent mijn band met die club, maar dat betekent niet dat ik de vinger niet op de zere plek kan leggen.”

Kijk je alles op voetbalgebied?

“Nagenoeg alles. Al het voetbal wat voorbijkomt, dat kijk ik. Bij ESPN hebben we weliswaar geen buitenlandse competities, maar voor mezelf probeer ik op de hoogte te blijven. Ook hoe het Messi vergaat in de Verenigde Staten.”

Je wordt dit jaar zestig jaar. Denk je aan afbouwen?

“Nee, ik vind het nog veel te leuk. Op een gegeven moment neem je afscheid van het voetbal, eerst als speler en daarna als coach. Bij ESPN heb ik mijn contract weer verlengd voor twee jaar. Het is nu de tijd voor veel jongere coaches. Dat hoofdstuk is voor mij afgesloten of er moet iets heel geks voorbijkomen. Maar inmiddels ben ik er alweer zes jaar uit.”

Jeuken je handen nog wel eens?

“Sinds enkele jaren ben ik bestuurslid technische zaken bij Excelsior, waardoor ik ook trainingen zie. Als ik soms langs de lijn sta, denk ik wel eens: ‘coach, waarom zeg je dat niet?’ Maar het is niet zo dat ik zelf weer op het veld moet staan. Ik vind het wel leuk als ik mensen zie die bezig zijn met een ploeg want ik weet zelf hoe leuk het was om dagelijks met een groep bezig te zijn.”

Wat doet het bestuurslid technische zaken?

“Ik ben het klankbord voor onze technisch directeur (Niels van Duinen, red.), die bijvoorbeeld in de transferperiode met mij stoeit over bepaalde namen. Af en toe kijk ik een training en ik probeer bij zoveel mogelijk wedstrijden aanwezig te zijn. Al is dat lastig met mijn schema bij ESPN. Daarnaast ben ik ook aanwezigheid bij vergaderingen. Ik vind dat heel leuk, omdat Excelsior een club is die als een rode draad door mijn leven is gelopen: als speler en als trainer. Een club die met minimale middelen het maximale eruit haalt. Handhaving zal ook dit jaar weer het uitgangspunt zijn.”

Dit jaar vier je je tienjarig jubileum als analist op tv. Vind je dat er te veel over voetbal wordt gepraat op tv?

“Niet alleen op tv. Ik denk dat als jij in de kroeg staat of ergens anders bent, dat je je mening over voetbal geeft. Voetbal is eigenlijk van iedereen. Je hebt wel gelijk: als je tegenwoordig de tv aanzet, gaat het op een luchtige of meer serieuze manier over voetbal. Het houdt de mensen wel bezig en dat zorgt dat ik dit mooie vak kan doen.”

Daarbij speel je ook een prominente rol in de promo’s van ESPN. Heb je acteerlessen?

“Ik heb heel mijn leven al geacteerd, dat gaat vanzelf haha. Voor de promo voor dit seizoen ben ik teruggevlogen vanuit Spanje en was ik om acht uur ’s ochtends in Amsterdam. Om acht uur ’s avonds ging ik weer eens naar huis en ben je de hele dag bezig geweest voor een filmpje van dertig seconden. Maar we hebben zoveel plezier met elkaar.”

FC Dordrecht is voor dit seizoen een samenwerking met Feyenoord aangegaan. Wat verwacht jij van FC Dordrecht dit jaar?

“Er zijn een x-aantal spelers naar Dordrecht gegaan. Ik vind het uitstekend dat Feyenoord die keuze maakt, zodat bepaalde talenten een uitdaging hebben bij FC Dordrecht en zich kunnen ontwikkelen. Ik denk dat het mes aan twee kanten kan snijden en dat Dordt mogelijk de stap naar het linkerrijtje kan maken. Dan heb je een win-winsituatie.”

Wie wordt er kampioen en de grote verrassing en blijft Excelsior erin?

“Ik blijf bij Feyenoord, ook al wordt het een zwaar seizoen met de Champions League. Maar ik heb vertrouwen in wat Slot heeft bewerkstelligd. Ik denk dat het elftal nog bezig kan. De grote verrassing zou FC Utrecht kunnen zijn, dat jaarlijks de top-vijf aan wil vallen. Excelsior gaat niet degraderen, al zal het een zwaar jaar worden.”