Rolin Ruèn C den Heijer, 29 jaar oud, Dordts gemeenteraadslid,Dordtenaar die trots is op z’n stad.
Fotografie: Rob van der Teen

Een traditie was het bij ons thuis. Gezellig naar de kerstmarkt. Lekker samen slenteren langs al die kraampjes. Een broodje worst, kerstliedjes zingen en de diertjes bij de kerststal bekijken. Het liefst kwamen we thuis met zo’n plastic sneeuwman met lampjes erin, AliExpress avant la lettre. Prachtige herinneringen, ik kan niet anders zeggen.

Maar is het ook niet een beetje zo dat die herinneringen in ons hoofd de laatste jaren wel erg samenklonterden tot een collectief ideaalbeeld vol jeugdsentiment? In werkelijkheid begon de Kerstmarkt ooit als klein knus marktje, georganiseerd door Dordtse ondernemers. De afgelopen decennia groeide deze uit tot een grote landelijke publiekstrekker. En al die bergen werk werden verzet door een handjevol mensen.

Toch zagen we afgelopen jaren dat de kerstmarkt wel erg veel, hoe zal ik het zeggen, wat braderie-achtige trekjes kreeg. De kerstballen en slingers maakten plaats voor de sportsokken uit Wilnis. De Dordtse kraampjes werden overschaduwd door kramen vanuit alle windrichtingen. Je kon er zelfs onderbroeken en zeepproducten kopen. We zagen dat de organisatie steeds ingewikkelder werd, landelijke regels strenger en het weer gooide ook roet in het eten. We hoorden steeds meer Dordtse ondernemers die vroegen: kan dit niet anders? Zij wilden weer terug naar de kerstmarkt zoals die ooit begon, voor en door de Dordtenaren.

Ik moet ook zeggen, de rek was er misschien ook wel een beetje uit. We zien daarnaast dat de organisatie van evenementen in deze tijd veel duurder en ingewikkelder is geworden. Je moet er toch niet aan denken dat je moet betalen voor je bezoek aan onze kerstmarkt? Blindstaren op wat er niet meer kan, dat zou betekenen dat er in december helemaal niets meer te doen zou zijn in ons mooie centrum. Nee, deze situatie bood juist kansen.

Daarom wordt er nu gekozen voor de Dordtse Decemberdagen. Je hebt dit het afgelopen jaar misschien al gezien met die leuke lichtjesroute. Toen was het nog wat mager, maar dit jaar pakken we door met een mooie lichtjesroute, een gezellige Dordtse kerstmarkt door Dordtse ondernemers en natuurlijk de Santa Run. Onze binnenstad zal weer een prachtig decor worden waar je nieuwe herinneringen op kunt doen. Er is vanuit de gemeente behoorlijk wat geld voor gereserveerd en de verwachtingen zijn hooggespannen.

En weet je wat er ook terug gaat komen volgend jaar? De kerstijsbaan, iets waar ik me al jaren hard voor maak! Het Statenplein zou daar een geschikte plek voor moeten zijn. Met kerstliedjes en glühwein, lijkt de traditie van de Dordtse Decemberdagen geboren. En de levende Kerststal? Ik ben benieuwd of jij vindt dat die moet blijven. Maak er mooie dagen van!