Je zou kunnen denken dat Boukje van de Ven (48) vroeger in een grote ketel met regenbogen is gevallen en dat ze daardoor nu de kleurrijke bron van energie is die ze is, maar het tegendeel is waar. 17 jaar geleden viel ze namelijk in een diep zwart gat; op haar 31e kreeg ze te horen dat ze borstkanker had en dat haar borst geamputeerd moest worden. Al snel begreep ze dat ze haar levenslust en positiviteit aan moest wenden om zich hier doorheen te slaan en dat werd haar tweede natuur. Nu staat ze als motivational speaker op de planken met haar one-woman-show om haar publiek te laten zien dat het leven een feest is.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Daphne Krijgsman

Ben je altijd al zo’n energiek persoon geweest?

“Ja. Ik ben een zeer levenslustig mens met veel energie. Ik vind veel dingen leuk en ik probeer eigenlijk 48 uur in een dag te stoppen, haha! Maar sinds mijn ziekte ben ik wel wat expressiever geworden, het komt nu meer tot uiting. Zijn wie ik wil zijn. Een boodschap van mij is wees jezelf, je bent een mooi mens.”

Op je 31e borstkanker, dat is best heftig. Je zal toch wel uit het  veld geslagen zijn geweest?

“Mijn eerste gedachte was: ‘ik ga dood’. En ik weet nog precies hoe dat voelde. Het was een enorme achtbaan. In een paar weken tijd kreeg ik slecht nieuws op slecht nieuws en ging ik van borstamputatie naar bestraling. Ik raakte mijn haar kwijt. Ik was boos. Verdrietig. Teleurgesteld.”

“Mijn moeder heeft ook borstkanker gehad dus ik had het al eens van dichtbij meegemaakt en ik realiseerde me vrij snel: ok, vette pech dat ik ziek ben geworden maar vanaf hier neem ik de beslissingen. En zo heb ik me herpakt.”

Nu wil je anderen inspireren met je verhaal. Waarom?

“Ik ben altijd een open boek geweest over mijn ziekte en alles eromheen. Het wordt wel steeds bespreekbaarder maar er rust ook nog een taboe op. Je moet alles accepteren en doorstaan en krijgt ook te maken met vermoeidheid, lusteloosheid, noem maar op. Het kan echt lastig zijn om weer plezier in het leven te hebben. Ik wil mensen laten zien dat er zoveel meer kan. Er zit zoveel in een dag!”

“Ik heb het daarnaast altijd al leuk gevonden om in de belangstelling te staan. In mijn netwerk zijn er een aantal mensen geweest die me motiveerden en inspireerden om én meer met mijn talent op het podium te doen én om mijn verhaal te vertellen. Toen viel het kwartje bij mij. Ik stuiter altijd al redelijk door maar toen was ik niet meer te houden, haha. Op het podium staan als motivational speaker doe ik naast mijn werk als accountmanager bedrijven bij de gemeente Dordrecht.”

“Ik heb een inspiratiesessie ontwikkeld waarin ik mijn verhaal vertel en waar verrassingen in zitten. Ik heb dat gepitcht op een evenement van st. MBO en won de publieksprijs. De beker staat nog steeds te pronken op mijn werkkamer. Mensen spraken me aan dat ze aangestoken werden door mijn energie, dat ik iets bij ze losgemaakt had. Toen wist ik; dit is wat ik wil. Ik heb dat een aantal keer gedaan maar ik wilde meer en bleek het lastig te vinden die ruimte te maken voor mezelf. Met hulp van de Dordtse ondernemer Ali Tiznine heb ik een try-out gemaakt en ik hoop in februari de hele show aan meer dan 100 mensen te tonen. Ik wil mensen duidelijk maken dat elk moment in je leven geschikt is om dingen anders te gaan doen, ook zonder ziek te worden.”

Je bent zo positief en vol energie, is er voor jou nog iets te leren wat dat betreft?

Oja, zeker! Zo heb ik geleerd om genoeg waarde aan mijn eigen plannen en ideeën te hechten en daar ook ruimte voor te maken. Ik ben me bewuster geworden van dingen; van mezelf, mijn tijd en mijn ruimte. En sowieso zit de hele dag vol met cadeautjes, kleine en grote. Wakker worden, naar buiten stappen en de regendruppels (die ik confetti noem) op je gezicht voelen, een compliment. Het is nooit saai, het leven is echt een feestje.”

@mycupofb