Albert Einstein noemde dit fenomeen het achtste wereldwonder. ‘Compounding interest’ of het ‘rente-op-rente’ effect. Het is even eenvoudig als ingewikkeld. Nu de rente terug is, kunnen beleggers hier flink van profiteren. 

De redactie vroeg om een positief stuk tekst. Dat hoef je mij niet 2x te vragen natuurlijk. Terwijl de beurzen piepen en kraken is er echt positief nieuws. De rente is terug! Waarom kunnen beleggers daarvan profiteren? Allereerst krijgt de spaarder weer wat rente op de spaarrekening. “Das mooi meegenomen”, hoor ik veel mensen zeggen. De vergoeding is alleen nog te laag. Na inflatie blijft er niet veel over.

Minder risico, meer rendement

Een hogere rente is voor een belegger goed omdat je met minder risico meer rendement kunt realiseren. Hoe fijn is dat! Nu kun je met behulp van obligaties in je portefeuille tussen de 4% tot 6% per jaar verdienen. In het 0% rentetijdperk is steeds meer risico genomen. De afgelopen jaren is alles wat ook maar een beetje groeide opgekocht. Vooral risicodragende beleggingscategorieën zoals groeiaandelen, vastgoed en cryptovaluta floreerden. Nu hoeft dat niet meer zo nodig. Bovendien valt de groei tegen. Daarmee valt ook het rendement zwaar tegen. Is dat inherent aan beleggen? Deels is dat zeker het geval.

Beleggen een stuk eenvoudiger

Deels ook niet, want de keuze voor beleggingen die jaarlijks geld opleveren in de vorm van dividend of rente, levert op lange termijn het meeste rendement op. Denk aan defensieve aandelen met een gezond dividendbeleid. Ruim twee-derde van het totaalrendement bestaat uit dividend. Lees: geen koersrendement! En het herbeleggen van rente en dividend versnelt je vermogensgroei op termijn.


Veel tijd en een portie discipline

Als we dat weten, dan is beleggen een stuk eenvoudiger. Je hebt er slechts twee ‘eigenschappen’ voor nodig. Een ruime portie geduld (tijd) én een nog ruimere portie discipline om de jaarlijkse opbrengst zonder morren te herinvesteren. Dan komt het wel goed.

Rijksten ter wereld

Niet voor niets is superbelegger Warren Buffet na zijn zestigste uitgegroeid tot een van de rijkste mensen op aarde. Het duurde wel even. Hij is nu 93 jaar en bezit een geschat vermogen van ruim 112 miljard dollar! Nu de rente in de markt weer terugkomt is het voor beleggers naar de dag van morgen ook mogelijk om te starten met een klein fortuin. Jaag niet de aandelen achterna die groei beloven. Kijk naar kwalitatieve en sterke compounders. Die zijn er genoeg. Bel of stuur een e-mail voor meer informatie over het achtste wereldwonder. En om dit nog positiever af te sluiten:

Skip de winterdip!