Ben je bang voor de tandarts? Dan ben je niet de enige. Zo’n vier op de tien Nederlandse volwassenen is bang voor de tandarts en 12 procent is zelfs extreem angstig. Niet naar de tandarts durven kan grote gevolgen hebben, weet Joyce Borgman (praktijkmanager) van Tandheelkundig Centrum Dordrecht. In het ergste geval kan het leiden tot het verlies van tanden en kiezen. 

“Vaak horen we dat mensen bang zijn geworden na een vervelende ervaring bij de tandarts. In onze praktijk hebben we een tandarts die speciaal getraind is in het helpen van angstige patiënten. Weten hoe je een patiënt op zijn gemak kunt stellen en goed luisteren zijn heel belangrijk. Patiënten moeten zich gehoord voelen. En daar reserveren we graag extra tijd voor!” 

‘Patiënten moeten zich gehoord voelen’

Preventie

Joyce: “Voor kinderen is het belangrijk al vroeg kennis te maken met de tandarts en om vanaf 2 jaar mee te komen met hun ouders/verzorgers. 

Zo raken ze eraangewend dat er iets in hun mond gedaan wordt. En dat het heel gewoon is om naar de tandarts te gaan. We beginnen vanaf een jaar of 

6 met preventie. Daarvoor hebben we een preventie-assistent in huis. Het jong aanleren van goede poetsgewoontes kan gaatjes voorkomen. We leren ze ook over ‘zoetmomenten’. Eigenlijk zijn dat alle momenten dat we iets eten of drinken, die effect hebben op het gebit.”

Kronen

Tandheelkundig Centrum Dordrecht heeft niet alleen verschillende disciplines, waaronder een angsttandarts in huis; ook kronen worden in de praktijk zelf gemaakt. “Dat voorkomt veel ongemak voor de patiënt”, legt Joyce uit. 

“Wij kunnen binnen één dag kronen maken én plaatsen. Het begint met het scannen van het gehele gebit. Dat is nauwkeuriger en sneller dan het ‘happen’ van vroeger. Je hoeft zo ook niet meer twee weken met een ongemakkelijke noodkroon rond te lopen. Daarna frezen wij met een speciale freesmachine de kroon uit een blokje glaskeramiek. Waarna onze technicus de kroon met de hand inkleurt. Dan gaat de kroon de oven in. ’s Middags kan de tandarts de nieuwe kroon al plaatsen. Deze sluit door het scannen altijd perfect aan op het gebit. Bijslijpen om de kroon passend te maken is ook niet meer nodig.” 

Kijk voor alle behandelingen en specialismen van Tandheelkundig Centrum Dordrecht op de website.
De praktijk neemt nog patiënten aan.

www.tandheelkundedordrecht.nl