Jan Pieter de Vlieger, Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844. Vinoloog van de Wijnacademie,Oinos wijnproefkunde,Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.

Eind jaren zestig werkte wijnmaker Senator Antonio Michele Coppi op een historische wijnmakerij in Apulië (Puglia), die reeds sinds 1882 bestond. Als jong man was hij gepassioneerd door zijn werk en de wereld van terroir, druivenranken, most en aroma’s. In 1979 nam hij de wijnmakerij over en verbond zijn naam aan de wijnmakerij: Cantine Coppi. Het werd de missie van zijn leven.


Maak kennis met de uitzonderlijke wijnen van Coppi

‘Gerenommeerd wijnhuis Coppi gelegen in het hart van Puglia’

De wijnproductie in Apulië werd destijds als tweederangs gezien in Italië. Met een zeer positieve instelling, passie en kunde heeft Antonio Coppi de wijnmakerij een sterke boost gegeven. Zijn passie en kennis van wijn worden al snel op een natuurlijke manier overgegeven aan zijn dochters en zoon Lisia, Miriam en Doni. Het gezin groeit op in het schitterende wijn areal rond de plaats Gioia del Colle in Apulië. Tussen de geuren in de wijngaarden, de opwindende sfeer tijdens de oogsten, gingen de kinderjaren van Doni en de zussen Coppi voorbij. Levend in harmonie met de seizoenen en de cycli van de natuur, waarbij de band met de kelders, hun wijnen en het land van Apulië werd versterkt. Verdere opleiding, veel technologisch onderzoek, en voortdurende investering in moderne technologie brengen het wijnhuis op een uitmuntend niveau.

Ambitie, standvastigheid en doorzettingsvermogen van Antonio en zijn kinderen hebben ervoor gezorgd dat het merk Coppi synoniem is geworden van kwaliteit. De wijnen van Coppi zijn inmiddels wereldwijd bekend en krijgen zeer hoge waarderingen van de internationale wijnpers. Het meest trots zijn ze zelfnog wel op de hoogste noteringen van hun wijnen in de Italiaans wijnbijbel: ‘Gambero Rosso’ die jaarlijks wordt uitgegeven. De hoogste onderscheidingen van ‘trè Bicchieri’ (drie glaasjes) prijkt op vele van hun topwijnen.

Coppi werkt uitsluitend met autochtone wijnstokken Primitivo, Negroamaro, Aleatico Falanghina, Malvasia Blanco en Malvasia Nero. Het huis stond aan de wieg van de Primitivo Gioia del Colle dat sinds 1987 de DOC status verkreeg.

Primitivo is wellicht de meest bekende druif in Apulië genetisch verwant aan de Californische zinfandel. We kennen hem als IGT Puglia en er zijn twee DOC’s te weten ‘Primitivo di Manduria’ en ‘Primitivo Gioia del Colle’. Waar de eerste zich kenmerkt door een hoog alcoholgehalte en zachtheid, (Primitivo di Manduria mag tot maximaal 18 gram restzoet bevatten), onderscheid Primitivo Gioia del Colle zich door meer door een wat lager alc% en hogere zuurgraad, waardoor de vlezige wijn meer finesse heeft en beter in balans is.

De ene Primitivo is de andere niet. Ben je op zoek naar de vaak watzoetere Primitivo, zoek het dan niet bij Coppi maar kies voor een Primitivo di Manduria.