Snak je naar meer energie en wil je vitaler en gezonder in het leven staan? Wil je afvallen? Of juist aankomen? Voedingscoach Tamara van Ham (37) zet je op het juiste spoor! Niet met allerlei diëten. Maar door te focussen op gedrag. “Daarmee voorkom je het eeuwige jojo-effect en bereik je een duurzamer resultaat.” 

Tamara heeft sinds tweeënhalf jaar haar eigen praktijk als voedingscoach bij CardioBoxing in Dordrecht. Officieel is ze voedingsdeskundige én gedragsdeskundige. Daarmee is Tamara anders dan andere diëtisten. “Ik probeer altijd eerst te achterhalen wat het échte probleem is. Ik vraag cliënten niet alleen om enkele dagen bij te houden wát ze eten, maar vooral waarom ze dat doen. Waarom drink je iedere avond een glas wijn? Waarom haal je een snelle maaltijd? Waarom ontbijt je niet?” “Eten is gedrag”, legt Tamara uit, “als je weet waar dat gedrag vandaan komt, kun je het veranderen.”

Kleine stapjes

Ze gelooft niet in snelle oplossingen. “Natuurlijk ben je meteen vijf kilo kwijt, als je een week gaat vasten. Maar dat zit er ook zo weer aan. Met als gevolg dat je het gevoel hebt constant te falen.” Tamara gaat verder: “Als je je bewust wordt van het onderliggende gedrag en leert dat je voor jezelf mag zorgen, ga je inzien waarom je doet wat je doet. En waarom je niet de resultaten behaalt die je wilt behalen. Met die inzichten kun je daadwerkelijk gedragsveranderingen aanbrengen die leiden tot een duurzamer resultaat.” Voedingsmiddelen verbieden doet Tamara niet. “Dan gaan mensen juist ‘craven’”, zegt ze. “Het belangrijkste is dat iemand zijn eigen manier gaat aanleren. Als je altijd op een bepaalde manier ontbijt, kijk ik of we een ingrediënt kunnen toevoegen waardoor het gezonder wordt. En als je gek bent op patat, kun je het misschien iets minder vaak eten en in de airfryer bereiden.” 

Ommekeer

Tamara weet waar ze over praat. “Ik ben een tijd depressief geweest. Ik was jong moeder, maar ben ook jong gescheiden. Dat was best pittig. Ik had het gevoel dat ik gefaald had. Bovendien had ik een veeleisende baan. Al die stress verwerkte ik met voeding.” Ze zag echter niet in dat ze depressief aan het worden was. Die knop ging pas enkele jaren later om, toen ze schrok van de “ongelukkige dikke vrouw” die ze in de spiegel zag. Tamara zocht een personal trainer en ging sporten. “Ik kon bijna niets”, vertelt ze. “Toen ben ik ook aan de slag gegaan met mijn voeding. Daarvoor at ik heel veel suikers om de stress te vergeten. Nu eet ik heel bewust. Tachtig procent van mijn voeding is gezond, de overige twintig procent bestaat uit af en toe een stukje chocola of een toetje.” Enthousiast: 

“Je moet bereid zijn er tijd en energie in te steken, maar je krijgt er je gezondheid en vitaliteit door terug!”

www.tamaravanham.nl