De ene avond begeleidt hij Antoon op de drums, een avond later ondersteunt hij Nielson tijdens een optreden. De geboren Dordtse drummer Rick van Wort heeft al een imposant rijtje artiesten muzikaal bijgestaan vanachter zijn drumstel. En dat rijtje blijft maar groeien. 

Tekst: Arco Bomgaars | Fotografie: Mcsharq

Het gesprek vindt plaats een dag na het tribute-optreden in het Concertgebouw, waar de muziek van de Amerikaanse rapper en zanger-songwriter Missy Elliott centraal heeft gestaan. “Ik denk dat ze het Concertgebouw nog even wat moeten herstellen na deze avond, want er kwam heel veel energie vrij”, lacht Rick.

De 33-jarige muzikant zit in een heerlijke flow. Het tribute-concert valt precies in een periode waarin ook de tournees van Antoon en Nielson zich afspelen. “Het is dus echt schakelen per avond. Maar dat maakt het juist hartstikke mooi. Dan besef ik dat wat ik van kinds af aan al graag wilde echt werkelijkheid is geworden en dat ik datgene doe wat mij echt gelukkig maakt.”

In zijn tweede levensjaar kwam het namelijk al aan het licht: op de muziek van zijn oom trommelde de kleine Rick al met zijn handen op de buggy. Zijn ouders zagen het tafereel, kochten een speelgoedtrommel en een carrière in de dop was geboren. “Ik leef dus eigenlijk al jaren mijn jongensdroom, door muziek te maken”, constateert Rick, die na de havo voor Muziek en Dans en een korte break – waarin hij zich toelegde op het spelen – het conservatorium in Amsterdam ging doen. “Tot Jett Rebel als artiest doorbrak en ik hem als drummer mocht ondersteunen. Het werk ging vanaf dat moment voor de studie.”

Inmiddels heeft Rick een prachtig cv opgebouwd. Naast de eerdergenoemde artiesten heeft hij ook Emma Heesters en de Sliedrechtse zangeres Sera begeleid. En hij mocht op tournee met de Vreemde Kostgangers, het trio bestaande uit Henny Vrienten, Boudewijn de Groot en George Kooymans. “Alle drie iconen in de muziek, geweldig dat ik de kans heb gekregen om met hen het podium te mogen delen. Al is, door het overlijden van Henny, veel te vroeg geëindigd helaas. Hij heeft me wel geleerd dat ik op het podium alles in me op moet nemen. En ik heb al veel indrukken opgedaan, zoals op het hoofdpodium van het North Sea Jazz-festival.”

Hoewel Rick in Rotterdam woont, heeft hij zijn hart nog steeds verpand aan Dordrecht. “Mijn ouders wonen er nog steeds en ik kom dan ook nog regelmatig in mijn eigen stad. En die Dordtse trots blijft natuurlijk, ook dankzij mijn samenwerking met Nielson en het feit dat ook bassist Chris Robbemont ook uit Dordrecht afkomstig is”, vertelt Rick, die als één van zijn voorbeelden John Blackwell noemt. Blackwell was destijds drummer in de band van Prince. 

Zijn collega Bram van den Berg, drummer van de band Krezip, was onlangs wereldnieuws toen hij door U2 gevraagd werd om tijdelijk drummer Larry Mullen Jr. te vervangen. ”Echt te gek dat Bram die kans heeft gekregen. Welke wereldster mag mij bellen om tijdelijk als drummer te fungeren?”, herhaalt hij de vraag. “Justin Timberlake, als hij besluit om zich weer op de muziek te gaan concentreren. En Dua Lipa, die pas weer nieuwe muziek heeft uitgebracht, mag mij ook altijd bellen. Voor haar maak ik graag een gaatje in mijn agenda vrij, al wordt de ruimte wel steeds kleiner. Voor 2024 zit de agenda al ramvol met optredens en mooie projecten. Maar daar haal ik juist weer enorm veel energie uit. Of ik nog wensen heb? Spelen in een volle Johan Cruijff Arena en meespelen tijdens Vrienden van Amstel Live.”