Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is vijf jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes. 

Fotografie: Anke Bot

Het notariaat vind ik het mooiste vak dat er is!Al is het soms stressvol en wordt er enorm veel van me gevraagd, ik krijg er ook heel veel energie van. Het is afwisselend en dankbaar


Het is bijvoorbeeld echt heel motiverend als ik in een gesprek met cliënten ingewikkelde onderwerpen kan uitleggen, op zo’n manier, dat het goed wordt begrepen. Als ze dan na een uur praten en overleggen met een tevreden gevoel de deur uitstappen, kan ik daar heel gelukkig van worden. In het notariaat gaat het vaak over persoonlijke kwesties. Als ik dan een mailtje krijg ter bevestiging van de opdracht en een cliënt bedankt me voor het fijne gesprek en de heldere uitleg, dan krijg ik daar een heel fijn gevoel van. 

Als er dingen niet lopen zoals je wilt, zoals ik vandaag had – dat de digitale omgeving niet doet wat je wilt, de scanner niet werkt, de telefoon hapert, de indiening van de stukken bij het kadaster niet lukt doordat er weer een update heeft plaatsgevonden en dat het ondertussen buiten pijpenstelen regent – dan is het zo fijn als een collega een kop thee komt brengen en zegt dat het jasje wat ik aan heb zo leuk staat. Dan voel je direct weer energie terugvloeien.

We hebben elkaar nodig. Ik kan cliënten ontzorgen bij het afwikkelen van een nalatenschap of bij het opstellen van de benodigde akten. Cliënten zeggen vaak dat ze er “geen verstand van hebben”. De meesten weten echter wel degelijk wat ze willen regelen, maar kunnen zelf (op internet) niet vinden hoe. Ik weet dan meestal wel hoe het geregeld kan of moet worden. De cliënt kan het met een gerust hart aan mij overlaten en de eigen energie weer op andere dingen richten.

Anderen helpen mij weer. Mijn kinderen geven me vaak hele fijne knuffels, mijn partner zorgt dat het eten klaar is als ik thuiskom en geeft me een heerlijke massage. We bespreken de dag met elkaar en hebben plezier. Aandacht voor mijn gezin en van mijn gezin. Aandacht voor vrienden en van vrienden. Aandacht voor mijn collega’s en van mijn collega’s. Aandacht voor cliënten en van cliënten. Van aandacht krijg je energie, een fijn gevoel. Door energie voel je je positiever en sterker. Als je positief bent heb je meer motivatie om goede dingen voor jezelf en anderen te regelen en zul je vaker lachen. 

Dus ook en eigenlijk vooral in deze donkere dagen: zeg af en toe iets liefs tegen een ander, geef een complimentje, stuur gewoon eens een appje, informeer eens ergens naar, kortom geef aandacht aan de mensen in je omgeving en je zult zien dat je je er zelf ook beter door gaat voelen!