In Huis Van Gijn staat de tijd al een eeuw stil. Wie door het museumhuis wandelt waant zich terug in de periode rond 1900. Een tijd, waarin men veel meer dan nu, leefde met de seizoenen. Vier keer per jaar wordt de presentatie in het huis aangepast aan het seizoen. Om een idee te krijgen van wat ieder jaargetijde met zich meebracht, voor de bewoners op stand én voor hun personeel.

Het aanbreken van de lente

De winter betekende voor veel mensen afzien. Ook in een huishouden als dat van de Van Gijns moest men zich aanpassen aan de kou en relatieve schaarste. Met de komst van de lente brak een tijd van nieuw leven aan. De mensen trokken weer naar buiten, huizen werden gesopt en planten gaan weer groeien en bloeien. Door het hele huis is te zien hoe er werd schoongemaakt. Op de eetkamertafel wacht een extra feestelijk gedekt (paas)ontbijt.

Grote schoonmaak

In een tijd zonder elektrische apparaten was de grote voorjaarsschoonmaak een waar karwei. Alles in huis werd van zijn plek gehaald en gelucht. De meubels werden geboend, de kleden geklopt en de gordijnen gewassen. De kolenkachels werden schoongemaakt en naar zolder gebracht, kamers werden gewit.

Dordtse kermis

Eind negentiende eeuw werd in Dordrecht bijna jaarlijks een voorjaarskermis gehouden. Mensen van alle rangen en standen deden hun inkopen op de bijbehorende jaarmarkt en vonden vertier bij de reizende theaters, exotische dieren en andere bezienswaardigheden. Kraampjes met kermisgebak zoals wafels, poffertjes, plaatkoeken en oliebollen waren een vast onderdeel. Voor jonge vrouwen die geen man of vriend hadden was er de mogelijkheid om een zogenaamde’ kermisvrijer’ te huren voor de duur van één avond. Want alleen naar de kermis gaan was uitgesloten.

Buitenspelen

Het mooiere weer zorgde ervoor dat kinderen weer naar buiten konden. Hoepelen, tollen en hinkelen waren in de negentiende eeuw populaire buitenspelletjes. Hoepelen behoort tot de meest afgebeelde kinderspelen in de prentkunst en op tegels. In de ladenkast van de prentenkamer in het huis zijn een aantal mooie voorbeelden hiervan te zien.

Activiteitenagenda maart t/m mei

Oranjeroute
za 20 april t/m zo 5 mei

Rondom Koningsdag krijg je bij je bezoek extra informatie mee over de oranjecollectie van Simon van Gijn. Hij was een groot fan van ons koningshuis en dat vind je terug in de talloze verzamelingen in het huis die de Oranjes betreffen.

Wist je dat Koningin Juliana zelfs ooit theedronk in de Zaal van het museum?

Pinksterweekend: Dag van het kasteel
vr 17 t/m ma 20 mei

Ontdek het jaarthema Aan tafel! dit weekeinde in het museumhuis en de tuin. Extra geopend voor bezoekers op Pinkstermaandag!

Dordt in Stoom
vr 24 t/m zo 26 mei

Tijdens het grootse evenement Dordt in Stoom is Huis Van Gijn tegen een gereduceerd tarief te bezoeken. Op de speelgoedzolder vind je zelfs kleine stoommachientjes die echt konden werken!