In de winkel op Kerkbuurt in Sliedrecht vind je lego, lego en nog eens lego. Van de kleinste steentjes tot echte bouwwerken. Iedereen die van Lego houdt, kan hier zijn hart ophalen. 

Tekst: Nanny Yap

Bas Ligthart, eigenaar van Hoop Bricks in Sliedrecht, groeide op met drie broers en natuurlijk kregen zij volop lego, van ouders en familieleden. Een paar jaar geleden besloten Bas en een van zijn broers tijdens een zomervakantie alle legostukken uit te zoeken en zoveel mogelijk opnieuw op te bouwen. Bas kwam toen de restanten tegen van een treinencomplex.

“Ik herinnerde mij weer met hoeveel plezier ik vroeger met lego speelde. Ik wilde het treinstel weer compleet maken en kocht de ontbrekende stukken aan. Mijn liefde voor lego ontstond opnieuw.” De liefde ging diep, zo diep dat hij zich geleidelijk helemaal uit het onderwijs terugtrok waar hij als docent werkzaam was. In eerste instantie bleef hij vier dagen in het onderwijs werken en deed hij de verkoop van losse legostenen vanuit huis. Het liep een beetje uit de hand. “Ik besloot mijn werk op te geven, een pand te huren en volledig voor de lego te gaan.” Naast een fysieke winkel in Hardinxveld-Giessendam opende hij ook een webshop. De zaken gingen zo goed dat er een vennoot bijkwam.

“Ik merkte dat ik toch iets miste. Na een gesprek met iemand van Stichting De Hoop kwam het idee bij mij op om iets nieuws op te zetten met hun deelnemers. Hoe fijn het zou zijn als zij binnen een winkelsetting aan de slag konden. De begeleiding van deze deelnemers trok mij en ook het idee dat de winkel hen echt iets te bieden heeft.” Hij verkocht zijn aandeel van de winkel in Hardinxveld-Giessendam aan zijn partner. En of het zo heeft moeten zijn, kwam er op dat moment een mooie locatie op de Kerkbuurt vrij. En precies op tijd kreeg hij ook nog eens een mooi aanbod om een grote partij lego op te kopen. Die partij was zo groot, dat zijn winkel nu helemaal vol staat met modellen en zakken vol met losse onderdelen voor de bouwpakketten.

“Er werken nu twee deelnemers van Stichting De Hoop in de winkel. Een vindt het leuk om klanten te helpen en de andere is veel liever met de legosteentjes bezig. Ik hoop dat ik eind van het jaar vijf of zes deelnemers hier een leuke dagbesteding kan bieden. Het is heel mooi om te zien hoe blij deze twee deelnemers hier aan het werk zijn.” Officieel gaat de winkel pas in mei open. Maar nu al kunnen belangstellenden komen kijken of er iets van hun gading bij is.

Hoop Bricks
Kerkbuurt 25, Sliedrecht