’t Is een kwestie van geduld… dat Rowwen Hèze Dordrecht weer aandoet. Op vrijdag 17 mei staat de Limburgse band, die volgend jaar het 40-jarig jubileum viert, in Bibelot in het kader van de Blieve Loepe Clubtour. Bandlid Tren van Enckevort praat over de onophoudelijke liefde voor de muziek, de nieuwe tour en de ontmoeting met de Dordtse cultheld Willie Batenburg.

Tekst: Arco Bomgaars

Het jaar 2024 mag dan pas een paar maanden oud zijn, voor de mannen van Rowwen Hèze draait de muzikale wereld op volle toeren. Na de aftrap van het kalenderjaar met hét traditionele muziekfeest in Ahoy, de over veertien(!) dagen en optredens uitgesmeerde marathon die De Vrienden van Amstel Live inmiddels is, denderde de Blieve Loepe Clubtour verder door het land en in juni staat het eigen festival De Wei In gepland.

‘De Limburgse band viert volgend jaar het 40-jarig jubileum’

“En tussendoor hebben we nog even carnaval gevierd”, vertelt Tren van Enckevort (54), naast accordeonist en toetsenist ook arrangeur en producer bij Rowwen Hèze. “We zijn ooit begonnen als carnavalsband, maar dat hebben we dertig jaar geleden gelaten voor wat het

was. Voor ons is die periode dus een soort vakantie, al ben ik persoonlijk wel een fanatiek carnavalsvierder. En naarmate je ouder wordt, duurt de herstelperiode langer.”

Adrenalinestoot

Hoewel de Limburgse formatie de mijlpaal van vier decennia met rasse schreden nadert, zit de sleet er allesbehalve op. ”Het is misschien wel de oude mores: niet lullen maar poetsen en gewoon doorgaan. Muziek maken is het mooiste dat er is. Als je iets goed doet, krijg je meteen applaus en altijd een schouderklopje. Bij ander werk moet je dat maar afwachten. Het vreemde is, dat het totaal niet voelt als veertig jaar

 maar dat we eigenlij

k net begonnen zijn. Dat komt ook

door de verschillende dingen die we doen. Zoals De Vrienden van Amstel Live, een optreden dat voelt als een adrenalinestoot van ruim twaalf minuten en een evenement waar bijzondere combinaties met andere artiesten en mooie vriendschappen ontstaan.”

Knipoog

Met de evergreen ‘Kwestie van geduld’ begon Rowwen Hèze decennia geleden de missie om ook andere delen van het land Limburgs te laten praten. “Of inmiddels ook genoeg westerlingen de taal machtig zijn?”, lacht Tren als hij de vraag herhaalt. ”Volgens mij wel, maar het mogen er altijd meer zijn. Het liedje wordt door heel Nederland wel gedrag

en, het is één grote knipoog waar we nog steeds succes mee hebben. Maar onze tocht blijft verder gaan.”

Een tocht, die voortgezet wordt met de Blieve Loepe (Limburgs voor Blijven Lopen) Clubtour. “Doorgaan zit in ons DNA. Volgend jaar is natuurlijk ons jubileum, er zijn ideeën voor nieuw materiaal. De clubtour ligt in het verlengde van ons laatste album uit 2021, Onderaan Beginne: je moet steeds weer jezelf opnieuw uitvinden, om het voor onszelf leuk te houden maar ook om het publiek opnieuw voor je te winnen.”

‘We brengen muziek van het volk’

Willie Batenburg

Dat gaat Dordrecht op 17 mei ervaren, als Rowwen Hèze de Merwestad aandoet. “Dordrecht heeft ons mooie herinneringen gebracht”, stelt Tren. “We hebben nog in het oude Bibelot, de voormalige kerk, gespeeld. Ik weet nog goed dat wij daar een keer speelden toen we volkszanger Willie Batenburg in ons voorprogramma hadden. Een kleine man in een lederhosenpakje die uit de buurt bleek te komen en ervoor zorgde dat de hele tent plat ging. Wij hebben daar enorm om gelachen en van genoten. Ik heb Willie Batenburg daarna nooit meer gezien, maar het heeft wel indruk gemaakt.”

In de nieuwe Bibelot krijgt Dordrecht straks RowwenHèze op z’n best te zien. “Een optreden waarvan feest een belangrijk onderdeel uitmaakt, maar ook troost en melancholie. We brengen muziek van het volk, je krijgt er goede zin van, je mag een pilsje drinken maar ook een traan laten.”

 

www.bibelot.net