Als het bedtijd is, zou ons lijf te ruste gelegd moeten worden in een goed bed. Een open deur? Misschien, maar bij Slaapspecialist Hendriksen worden ze er soms bijna zelf moe van hoe makkelijk er over het belang van een goed bed wordt gedacht. Ze leggen dan graag wel weer onvermoeibaar uit hoe het wél moet.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Dion Doornik

“Ik zeg weleens; stel dat je de vierdaagse gaat lopen, dan laat je je adviseren over de beste schoenen om 4 dagen 8 uur te wandelen. Goede sokken erbij, je hebt er wat voor over en je verdiept je in de mogelijkheden. Maar als het om 365 dagen, 8 uur goed slapen gaat…op de plek waar we fysiek en mentaal uit moeten rusten om weer fris aan de nieuwe dag te kunnen beginnen, zijn we niet zo kritisch. En dat is niet terecht.” Aldus Leo Hendriksen, de derde generatie in dit familiebedrijf. Je nachtrust is in goede handen, de kennis en kunde zijn hem met de paplepel ingegoten.

“Tijdens onze slaap draaien we ons gemiddeld 20 keer om. Daar merken we zelf weinig van maar hoe meer we draaien, hoe onrustiger voor lichaam en geest.” 

Afvalstoffen

“Ons lichaam voert de hele dag afvalstoffen af, dat is nodig voor het goed functioneren van onze spieren. Hersenen hebben een ander systeem om die afvalstoffen kwijt te raken. Daarvoor moeten ze een beetje krimpen zodat er ruimte ontstaat voor die afvoer, en dat doen ze ’s nachts als jij ze minder hard nodig hebt. Voor dat proces is een goede slaapcyclus nodig waarin de diepe slaap het belangrijkste is. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je hersenen ook bezig zijn om jou om te laten draaien, dan hopen die afvalstoffen zich op. Je kunt het vergelijken met tandplak. Met als gevolg dat je niet uitgerust wakker wordt.”

Drukpunten

Dat een bed bij kan dragen aan het voorkomen van allerlei nachtelijke (en dagelijkse) onrust zit hem in veel dingen. “Wij zien vaak dat mensen eerst kijken wat ze mooi vinden. Logisch, maar wij zeggen: laten we eerst eens uitzoeken wat je nodig hebt om goed te slapen.” Dat gebeurt bij Hendriksen in een wip. Je neemt plaats op een cirkel en met wat elementaire gegevens over je lichaamsbouw, wordt een analyse gemaakt van je drukpunten. In combinatie met je wensen en je persoonlijke gewoontes kan je hiermee op zoek naar een goed bed. 

“Er wordt vaak gedacht dat een hard bed een goed bed is, maar dat is een fabel. Het bed moet, in zijn geheel, juist jouw drukpunten opvangen. Die moeten er als het ware inzakken, dat vraagt wat zachtheid. En vergeet ook je hoofdkussen niet!” 

Hendriksen heeft voor elke persoonlijke slaapwens een bed. Waarbij ook het oog niks tekortkomt. Boxsprings in vele kleuren en uitvoeringen, fraaie ledikanten maar natuurlijk vooral precies dat binnenste dat ervoor zorgt dat je ’s nachts zacht en rustig wegdroomt. En wie wil dat nou niet?

Slaapspecialist Hendriksen
Toulonselaan 69, Dordrecht
www.beddenspeciaalzaakhendriksen.nl