De 25-jarige Dordtse korfbalster Brett Zuijdwegt won als speelster van PKC/Vertom en international al alle mogelijke prijzen. Haar honger is nog niet gestild: na het missen van de gewonnen zaalfinale vorig jaar wil zij dit seizoen een actieve rol tijdens het grandioze sluitstuk in Rotterdam.

Tekst: Arco Bomgaars

Wat betekent Ahoy voor jou?

“De plek waar ik als sporter, liefst elk jaar, wil spelen om zaalkampioen van Nederland te worden. Daar mogen spelen, is het mooiste wat er is.’’

Hoe zijn jouw Ahoy-ervaringen tot nu toe geweest?

“Heel verschillend. Aanvankelijk in het publiek, als feestende liefhebber. Mijn eerste finale speelde ik met de junioren van DeetosSnel. Ondanks het verlies een geweldige ervaring. De entourage vanaf het veld vond ik – nog steeds – overweldigend, bijna magisch. Met PKC speelde ik tijdens de coronalockdown mijn tweede finale in de kleinere hal en zonder publiek. De titel maakte alles goed en het onthaal door onze supporters in Papendrecht was ongekend mooi. Die finale was voor mij een extra beloning na ruim een jaar revalidatie. Het jaar daarop verloren we in een vol Ahoy onnodig van Fortuna. Afgelopen jaar moest ik vanaf de bank toekijken, vanwege een blessure. Erg zuur, al kon ik wel genieten van de gigantisch goede wedstrijd die PKC tegen DVO speelde. Langs de kant was ik veel zenuwachtiger dan ik als speelster ooit geweest ben.’’

Ben je sterker teruggekomen na je blessure van vorig jaar?

 “Ik denk dat ik de draad goed heb opgepikt, maar ik heb nog niet het niveau kunnen laten zien van voor mijn blessure. Mede door het enorm strakke programma (WK, reguliere competitie, Champions League) en beperkte inzetbaarheid van spelers merk ik dat we binnen de selectie meer moeten doseren in energie en belastbaarheid. Dat is nieuw voor me.’’

Kan jij leven van korfbal?

“Als international heb ik een A-status van het NOC*NSF en daar staat een bepaalde honorering tegenover. Ik ben niet fulltime met mijn sport bezig. Op dit moment combineer ik korfbal met een klein flexibel contact bij Yulius op het Centrum voor Spoedeisende Psychiatrie.’’

Waar komt jouw liefde voor spelletjes vandaan?

“Met mijn moeder en zusje speelde ik vaak spelletjes. Wanneer ik met vrienden afspreek in de stad om wat te drinken, komt er regelmatig een spelletje op tafel. Binnen de teams waarin ik speel(de), zijn er altijd wel spelletjesfanaten. Er gaan standaard wel spelletjes mee op trip of in de bus. Mijn favoriet op dit moment is ‘Keezen’.’’

Vorig jaar heb je geposeerd voor FHM.
Hoe heb je dat ervaren?

“Voor mij was dat iets waarbij ik compleet uit mijn comfortzone ben gestapt, maar een geweldige ervaring met een mooi resultaat vind ik zelf. FHM kwam met het verzoek om in de aanloop naar het WK een fotosessie te doen met drie speelsters. Superleuk om dit met Fleur Hoek (Fortuna) en Esther Cordus (KZ) te doen, daardoor voelde het op de één of andere manier minder ongemakkelijk.’’

PKC heeft momenteel alle clubprijzen in het korfbal in bezit. Is dat goed voor de sport?

“Dat PKC er zo goed opstaat, komt ongetwijfeld ook door de vaak onzichtbare inzet en betrokkenheid van verschillende commissies en sponsors. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je als vereniging aan de top blijft. Dat is heel hard werken. Vernieuwen, blijven ontwikkelen, keuzes maken. Achteroverleunen is geen optie. Je ziet andere verenigingen dat ook meer oppakken de laatste jaren. Dat maakt de competitie zeker interessanter.  Leuker ook voor de neutrale toeschouwer, denk ik.” 

Je hebt inmiddels alle prijzen in het korfbal, als speler van PKC en als international, gewonnen. Wat drijft jou nog?

“Ik heb nog steeds enorm veel plezier in korfbal. Het winnen van prijzen, uit mogen komen voor je club of je land, dat verveelt nooit. Persoonlijk vind ik het mooi om als team te kunnen groeien, elkaar beter te maken, elkaar te motiveren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik me individueel kan blijven ontwikkelen om dat mee te nemen binnen het team.’’

Jouw ploeggenoot Richard Kunst keert komend seizoen terug naar zijn oude club HKC. Is het denkbaar dat jij ooit ook terugkeert naar Dordrecht?

“Richard heeft ooit gezegd dat hij graag zijn carrière af zou willen sluiten bij HKC, waar hij begonnen is. Hij maakt daarmee de cirkel rond, dat gun ik hem van harte. Ik ga die uitspraak zelf niet doen. Bovendien zou ik dan een keuze moeten maken, want ik ben begonnen bij Sporting Delta en in de D’tjes overgestapt naar DeetosSnel. Dat wordt dan een dilemma.’’