Wat krijg je als je Sjoerd van Lee (Scotch), Juno Rissema (Het Gezelschap), Yoni Bouma (Nova Novella), deejay Marieke Flach en beatmaker Jochem Smaal (Gijsjaradijsa) bij elkaar brengt? De samensmelting tot het muziekproject De Plaag, dat hoge doelen en ambities nastreeft zoals een nummer opnemen met Joost Klein en een optreden in 2025 op Wantijpop neerzetten.

Tekst: Arco Bomgaars

Een gebrek aan lef hebben de leden van de Dordtse formatie De Plaag niet. Voor de clip van het tweede nummer ‘Chimis’ vloog het gezelschap naar Dubai. “Of je pakt het goed aan of je doet het niet’’, stelt Juno Rissema. “Een goede vriend van mij woont daar en heeft mij kort na corona daar ontvangen, toen ik er even helemaal doorheen zat. Dat heeft mij op ideeën gebracht: het was de ideale locatie voor de clip, waarin we op zoek gaan naar onszelf.’’ Voor Yoni Bouma was de trip ook een ultieme uitdaging: “Het was heel stressvol, omdat ik vliegangst heb. Maar het resultaat is vet.’’

Katapult

Sjoerd van Lee en Jochem Smaal stonden in coronatijd aan de basis van De Plaag toen zij het nummer ‘Lekker ding’ maakten en de hulp inriepen van Juno. “En inmiddels zijn onze oorspronkelijke bands op de achtergrond geraakt en draait het allemaal om De Plaag. Ik sta op voor De Plaag en ga er mee slapen. Dit is het meest ambitieuze project waar ik ooit in heb gezeten.’’ 

Hoe die naam tot stand is gekomen? Ik had ooit het boek De Pest van Albert Camus bij me. Camus en De Pest vielen af als bandnamen, De Plaag redde het wel. Naarmate het project vorderde, zijn we van de naam gaan houden. Alles wat we doen is met een knipoog, we willen de tongen losmaken en schuren soms tegen het randje.’’

Yoni vult aan: “De Plaag is het irritante jongetje met een katapult, die staat voor het speelse, het brutale. De Plaag live is een show, kleinkunst vermengd met hiphop, een smeltkroes. Op hiphop wordt vaak neergekeken, maar er zit zoveel achter wat we uitdenken.’’

‘De Plaag live is een show, kleinkunst vermengd met hiphop, een smeltkroes’

Wantijpop

Uitgerekend thuishaven Dordrecht is nog niet aangedaan door De Plaag. “Het eerste jaar hebben we afgesproken dat we niet in Dordrecht spelen’’, geven Yoni en Juno aan.  “We willen de show perfectioneren. Als we hier gaan optreden, willen we dat Dordrecht trots op ons en onder de indruk is. We denken dat we na de zomervakantie niet m

eer kunnen wegrennen voor Dordrecht. Maar de lat ligt hoog, want hier moeten we het publiek overtuigen.’’ 

Inmiddels liggen er een kleine twintig nieuwe nummers klaar. “Elk nieuw nummer uitbrengen is weer spannend. Het is net gokken’’, stelt Yoni. “Maar we kiezen onderwerpen die aanspreken. Onze droom? Een nummer opnemen met Songfestivaldeelnemer Joost Klein lijkt ons echt geweldig.’’

Juno knikt: “De andere stip op de horizon is om volgend jaar op het hoofdpodium van Wantijpop te staan. En wat nog meer? Toeren met vrienden en de tijd van mijn leven hebben. Dat hoop ik de komende tien jaar voort te zetten met De Plaag.’’