“De meeste pijn en verdriet die ik heb gezien en ervaren wordt veroorzaakt door problemen in relaties. Wat me altijd heeft verbaasd is dat we er weinig tot niets over leren.”

Joost Bosua helpt mensen met het verbeteren van hun relaties. Zowel privé als op het werk. Dat doet hij vanuit zijn bedrijf, The Partner. Voorheen was Joost werkzaam als advocaat, en (internationaal) ondernemer. “In die tijd heb ik gezien dat er voor alle problemen een financiële of juridische oplossing bestaat. Of het echt tot een oplossing komt, hangt af van de relatie.”

“Uit een onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat goede relaties niet alleen de belangrijkste bron zijn voor een gelukkig leven, ze leveren ook nog eens een positieve bijdrage aan onze gezondheid. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat sociale interactie cruciaal is op de werkvloer. Als je je verbonden voelt met anderen, ben je meer tevreden over je baan en lever je beter werk af.”

Daarom maakt Joost ook geen onderscheid tussen zakelijke- en privérelaties. Hij werkt met een aantal principes die het fundament vormen voor iedere relatie. 

“Ik voorkom regelmatig een echtscheiding. Vaak zien partners zelf geen oplossing meer terwijl die meer voor de hand ligt dan ze aanvankelijk dachten. Ongeveer de helft van de mensen die gaat scheiden heeft er achteraf toch spijt van. De moeite waard dus om daar eerst goed over in gesprek te gaan.”

Je hoeft bij Joost niet met je partner te komen, zoals bij relatietherapie. “Een individuele aanpak is niet alleen erg effectief, het verlaagt ook de drempel om aan je relatie te werken. Kijk, je kunt de ander niet veranderen, dat is een veelgehoorde misvatting. Er zijn uiteindelijk drie mogelijkheden: je verandert zelf, je accepteert de situatie zoals ‘ie is of je beëindigt de relatie.”

Als het gaat om professionele relaties valt Joost op dat ook daar de een op een relaties wordt overgeslagen. “Bij teambuilding gaat men bijvoorbeeld vaak met het team als geheel aan de slag. Terwijl een team toch de optelsom is van een aantal een op een relaties. Door teamleden de basisprincipes van relaties te leren, verbeteren niet alleen die een op een relaties, maar gaat het team als geheel ook beter functioneren.”

Dus als je de basisprincipes kent en kan toepassen verbeteren dus zowel de privérelaties als de professionele relaties. “Ik zeg vaak grappend dat bij mij geldt: twee halen, één betalen.”

‘Goede relaties leveren een positieve bijdrage aan onze gezondheid’