Het bollenseizoen is in volle gang. De bloeiende kleurrijke velden kunnen altijd al rekenen op grote belangstelling van buitenlandse bezoekers. Maar wat opvalt is dat deze toeristen steeds vaker ook Dordrecht meenemen in hun Dutch tour. Bijna dagelijks meert er wel een riviercruiseboot aan bij de Merwekade, soms zelfs twee keer per dag, maar ze komen ook per trein of met touringcars. Een souvenir voor thuis mag dan natuurlijk niet ontbreken. Waar ze die kopen? Bij Hallo Dordrecht natuurlijk.

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Rob van der Teen

Het wordt pas de tweede zomer voor Chantal en Alice Malschaert, eigenaren van de cadeau- en souvenirwinkel (en van grafisch ontwerpbureau Twin Creations) sinds ze op de nieuwe locatie gevestigd zijn. Vorig jaar was al prima, maar voor dit seizoen verwachten de tweelingzussen nog meer aanloop van toeristen. Waar ze allemaal vandaan komen? Alice: “Veel uit Amerika, maar ook uit België, Duitsland, Italië, Spanje, Mexico, Argentinië, Zuid-Afrika, eigenlijk komen ze overal vandaan. Het leuke is: we krijgen alleen maar enthousiaste reacties. Vooral Amerikanen hebben vaak nog nooit van Dordrecht gehoord, maar kijken hun ogen uit. Amazing, so beautiful! En veel relaxter dan dat massale Amsterdam.”

Ontdek Dordrecht

Al vanaf het begin dat Hallo Dordrecht en Twin Creations hun intrek namen, begin 2023, in het monumentale pand op de hoek Voorstraat/Vriesestraat, delen ze de ruimte met Ontdek Dordrecht. Eigenaar Remy Balistreri organiseert stadswandelingen. Alice: “Dat is echt een win-winsituatie. De gidsen van Ontdek Dordrecht beginnen en eindigen hun wandeling bij Hallo Dordrecht. Regelmatig staat de zaak vol met toeristen die allemaal een souvenir mee willen nemen. De magneten natuurlijk, maar ook de pluche schaapjes, heel veel sokken, fietsbellen (vreemd genoeg), de biertjes, kaas, wijn, en alles met molens en tulpen erop doen het goed. In december waren de Dordtse kerstballen niet aan te slepen.”

Viking folder

“Het is natuurlijk fantastisch dat we zoveel aanloop hebben. Maar de binnenstad zit vol met collega-ondernemers die ook mooie producten verkopen. Om ook die onder de aandacht te brengen, hebben we afgelopen december een folder ontwikkeld met daarin aantrekkelijke aanbiedingen van veel winkeliers in het centrum. Deze folder, met daarop ook een plattegrond van de binnenstad, krijgen de riviercruisegasten als ze van boord stappen in Dordrecht. De deelnemende winkeliers zijn te herkennen aan een sticker op de etalage. Dat werkte perfect en dat was ook de bedoeling. Local support vinden we belangrijk. Samen staan we sterker. Het is mooi als we allemaal kunnen profiteren van het bezoek van deze toeristen.”

Djoko

Mede dankzij de Amerikaanse gasten, compliments all over the place bij Hallo Dordrecht. Over nice town historic Dordt (zoveel historie hebben ze zelf natuurlijk niet), het mooie pand, het schaap buiten, maar ook de aanwezigheid van hun hondje Djoko maakt veel los. “Djoko wordt volop geaaid en geknuffeld. We krijgen foto’s te zien van hun huisdier thuis die ze uiteraard erg missen nu ze een paar weken weg zijn. Vaak maken ze een foto. En als ze dan zien dat wij een tweeling zijn (Wow, you’re twins), maken ze zelfs nog een foto van ons. Dat vinden wij dan wel weer bijzonder, maar we doen het graag. Van zoveel Amerikaans enthousiasme worden wij ook blij. Voor nu zijn we benieuwd naar wat dit seizoen ons gaat brengen, maar we hebben er vooral heel veel zin in. En we hopen op lekker weer. Alles ziet er mooier uit als de zon schijnt. Wat ons betreft mag de zomer beginnen!”

Hallo Dordrecht
Voorstraat 276, Dordrecht
www.hallodordrecht.nl