Het zal even wennen zijn als de Dordtse Zomerkermis dit jaar niet wordt opgebouwd op de Spuiboulevard, maar op het Plein van Europa, bij het Van der Valk Hotel op Amstelwijck. “We gaan extra uitpakken op de nieuwe locatie”, belooft kermismeester Ruud de Dreu. Hij is ervan overtuigd dat er zoiets moois neergezet gaat worden van 22 tot en met 30 juni, dat de nieuwe locatie meteen door de kermisfans wordt omarmd.

Het wordt zijn 27e Zomerkermis als kermismeester. Normaal gesproken kon De Dreu het ongeveer met zijn ogen dicht organiseren. Dit jaar wordt het toch even wat spannender. “Iedereen weet dat de Spuiboulevard, waar de Zomerkermis sinds 1986 jaarlijks stond, anders ingericht gaat worden en dat er dan geen plek meer is voor de kermis”, vertelt hij. “We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Verschillende locaties zijn voorbijgekomen, maar Amstelwijck was de enige reële optie. “We kunnen er groeien van 11.000 naar 15.000 vierkante meter, en daarmee van 36 naar 50 zaken. We kunnen er niet alleen een groter, maar ook een veel aantrekkelijker aanbod neerzetten”, zegt De Dreu, die zijn plattegrond al helemaal klaar heeft. “Er komt een nieuw reuzenrad te staan, een mega-glijbaan, naast een grote achtbaan ook een kinderachtbaan en een grote zweefmolen. In het midden van het terrein komen een grote feesttent en een pagodetent. Hierin gaan we een veel breder randprogramma presenteren dan in voorgaande jaren. In plaats van één keer een Hollandse avond doen we het nu bijvoorbeeld drie keer, en dan met optredens van echte publiektrekkers. Bijvoorbeeld Peter Beense, Roy Donders en Antonio, Frans en Ankie van ‘bij ons op het kamp’. En waar we normaal Meet & Greets deden, programmeren we nu een hele show, dit jaar onder meer van Buurman en Buurman die 3x 30 minuten optreden met een knutsel programma voor de kleintjes. Bijkomend voordeel is dat dit ook bij slecht weer gewoon door kan gaan.”

Kermisterrein

Het plein wordt de komende maand helemaal afgewerkt en netjes ingericht als kermisterrein. Het wordt geasfalteerd en er komt een hek omheen met twee prachtige toegangspoorten. Dat betekent onder meer dat de toegangs- tassencontrole goed uitgevoerd kan worden. Parkeren kan gratis op een terrein met driehonderd plaatsen, buiten de rotonde.

“We zetten verkeersregelaars in om mensen veilig de rotonde over te loodsen naar het kermisterrein”, zegt De Dreu. “We hebben veel aandacht voor veiligheid en verkeersveiligheid. Op en om het kermisterrein, maar we kijken ook goed naar de omgeving. Zo zorgen er ervoor dat dat kermisbezoekers niet bij omliggende bedrijven gaan parkeren.”

Dichterbij

Natuurlijk is de organisatie erop gebrand om ervoor te zorgen dat de eerste editie van de Dordtse Zomerkermis op Amstelwijck staat als een huis. “Veel meer nog dan voorheen gaan we een evenement neerzetten waar je bewust heen gaat”, zegt De Dreu vol vertrouwen. “Door nog meer te bieden. Meer en mooier aanbod, een veel uitgebreider randprogramma en goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. En de afstand is natuurlijk ook maar relatief. Voor veel Dordtenaren is de nieuwe locatie dichterbij dan de Spuiboulevard.”

www.kermisdordrecht.nl