Als klein jongetje ging Niels van Mourik al met zijn opa op pad om schoenen te kopen bij verschillende schoenenfabrieken aan de Langstraat in Brabant. De liefde voor het vak werd hem met de paplepel ingegoten. Inmiddels is de 48-jarige ondernemer, samen met zijn vrouw en zus, de zesde generatie aan het roer van schoenenwinkel J. Van Mourik en zn. en blijft hij altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Tekst: Esther Paans | Fotografie: Dion Doornik

Sinds twee jaar heeft de enthousiaste ondernemer er een nieuwe ‘hobby’ bij; in zijn kleurrijke atelier verft hij blanco heren- en damesschoenen in alle kleuren van de regenboog. Een unieke aanvulling op het bestaande assortiment van schoenen, kleding, tassen en riemen. “We merken dat de Nederlandse voet de afgelopen jaren minstens een maat groter en breder is geworden. Wat zit er hier toch in het water?”, lacht Niels. “Het was een gekke speling van het lot. In de coronatijd konden we geen schoenen in andere kleuren bijbestellen, omdat de schoenenfabrikanten Van Bommel en Greve flink hadden geschrapt in hun collecties. En de laatste verver van Greve werd ook nog eens hoofdontwerper bij het bedrijf. Zodoende wilde Greve het verven niet meer in eigen beheer houden en was het voor ons een unieke kans om dit staaltje vakmanschap over te nemen.”

Verven is een kunst

Niels benadrukt dat verven op schoenen nog best lastig is. “Een natuurlijk product is namelijk niet te voorspellen. In het begin gebruik je te veel verf en weet je niet goed hoe je de kleuren moet mengen. Het is belangrijk om de verf heel voorzichtig op te bouwen. Dat leerde ik samen met mijn zwager op een plein bij de ‘meesters’ in Florence en bij een 5-daagse training bij Greve in Nederland. In ons atelier, voorin de winkel, gingen we aan de slag en werden de eerste modellen al verkocht voordat we überhaupt begonnen waren. In het eerste jaar hebben we bijna 80 paren verkocht, vorig jaar het dubbele en wij denken dat we zelfs dit jaar weer een record gaan halen. Daarnaast zijn we genomineerd voor een wereldkampioenschap in Londen. In mei gaan we op een blanco schoen onze mooiste creaties en technieken laten zien. We zijn benieuwd hoe ver we het gaan schoppen.”

Onbeperkte mogelijkheden

De klanten bij Van Mourik willen bijzondere exemplaren voor een feestje of jubileum, zoeken een oplossing voor hun brede voeten, hebben iets met duurzaamheid of zijn gewoon schoenengek. De verschillende modellen zijn leverbaar in vijf breedtes, van maat 37 tot en met 49 en de linker- en rechterschoen kunnen ook apart geleverd worden. Niels: “Met alle klanten hebben we een intakegesprek van minstens een uur. Het is vooral belangrijk om goed te luisteren en te horen wat ze willen. Waar zitten de knelpunten? Welke kleuren vinden ze mooi? Willen ze een logo op hun schoen? En wat willen ze qua afwerking, een croco design of opgestikte laag? Waar we twee jaar geleden begonnen met vijf kleuren is de keuze nu onbeperkt. Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Onlangs ontmoette ik iemand met een eigen bliksembeveiligingsbedrijf die vroeg of ik een paar schoenen met bliksemschichten voor hem kon maken. Het is geweldig om iets voor mensen te kunnen betekenen.”

Trendy damesschoenen

Na drie topseizoenen met herenschoenen, heeft het duo sinds dit najaar ook unieke exemplaren voor dames. “In de eerste week verkochten we al drie paar, inclusief de schoenen die bestemd waren voor mijn moeder”, vertelt Niels. “We zijn begonnen met vier modellen: twee loafers en twee pumps. Daar waar mannen schoenen willen die langere tijd meegaan is dat voor een vrouw niet zo nodig. Zij heeft liever een paar trendy schoenen voor maximaal twee à drie seizoenen en wil vooral modellen die goed bij haar outfit passen. Naast heren- en damesschoenen gaan we in de toekomst ook nog sneakers volledig bedrukken; de eerste vijf klanten hebben we inmiddels al geholpen. The sky is the limit!”

J. van Mourik
Dam 40, Alblasserdam
www.vanmourikschoenen.nl