Peter de Leeuw (DOK Bar en Bites) vertelt openhartig waarom hij het stokje over gaat dragen.

Peter de Leeuw, “geboren onder de Dordtse tap”, is een horeca-ondernemer in hart en nieren. Een half leven was hij bezig om de restaurants die hij opzette tot de beste van de stad te maken. En met succes. DOK Bar en Bites is een begrip in Dordrecht, weinigen zijn er nog nooit geweest. “Vergelijk het met een schip”, aldus Peter. “Ik ben de kapitein en ik wil het mooiste, best varende schip.” Maar dit schip moet op zoek naar een nieuwe kapitein, want deze levert zijn strepen en gouden knopen in.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Sylvia Kuiper

“Geen zorgen hoor, ik sta hier elke dag met hart en ziel in de zaak en dat blijf ik doen tot ik het roer kan overdragen”, stelt Peter meteen gerust. Er wordt keihard gewerkt voor de start van het nieuwe zomerseizoen; het terrasmeubilair staat in de lak en de nieuwe kaart is klaar voor lange zomeravonden onder het genot van de lekkerste hapjes en drankjes. “Dit schip koerst op rustig water en zeker met alles wat hier in de buurt staat te gebeuren belooft de reis alleen maar mooier te worden. De vernieuwde Spuiboulevard, de gracht voor de deur die over een tijdje aangesloten wordt op de andere Dordtse vaarroutes. Man, gouden tijden komen eraan!”

Waarom is het dan toch tijd
voor iets anders?

“Ik ben toe aan uitdaging.”

Een nieuwe uitdaging?

“Nee, ik ga niet ineens boswachter worden. Ik zoek uitdaging in het vak. Ik heb mijn hele werkende leven zaken opgebouwd die stuk voor stuk goed zijn gaan lopen. Ik heb er veel van mezelf in gestopt. Passie, liefde maar ook veel tijd. Het horeca-ondernemerschap zit me in het bloed. Maar ik merk dat het een beetje routinematig begint te worden. Toen ik pas in Spanje was, werd ik geraakt door de authentieke Spaanse horeca-cultuur waar iedereen bezig is om continu het beste van het beste te geven. Toen merkte ik dat ik dat miste, die drive. Ik realiseerde me dat ik op een punt ben gekomen dat ik dingen door de vingers ga zien en dat wil ik niet. Ik kreeg in Spanje meteen weer energie. Het heeft me aan het denken gezet.”

‘Gouden tijden komen eraan voor de vernieuwde Spuiboulevard’

Wat dacht je?

“Het leven is zo’n rollercoaster! We staan niet genoeg meer stil bij wat we echt willen, wat we belangrijk vinden, gaan maar door. Ik ben wel even stil gaan staan en tot de conclusie gekomen dat ik terug wil naar de basis. Klein. Echt van mij. Alles wat ik geleerd heb in het vak, van het leven, ergens instoppen. En een beetje tijd overhouden om te genieten van de dingen die ertoe doen.”

En DOK?

“Ik verlaat dit schip niet voor zich een capabele kapitein gemeld heeft. Mijn hart zit hierin! Ik draag het alleen over als ik weet dat het in goede handen is. Tot die tijd blijf ik hier het beste geven van wat ik te bieden heb.”

DOK Bar & Bites
Spuiboulevard 97e, Dordrecht
www.bijdok.nl