In het afgelopen seizoen eindigde FC Dordrecht op de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Na jaren in de onderste regionen van het voetbal, kon het succes van de Schapekoppen rekenen op volle stadions en een hoop enthousiasme onder de Dordtenaren. Daarom staat in deze sportieve editie de geschiedenis
van de enige betaaldvoetbalclub ter stede centraal: vijf dingen die je nog niet wist over FC Dordrecht.

FC Dordrecht is begonnen als cricketclub

1

FC Dordrecht werd op 16 augustus 1883 opgericht als de Dordrechtse Cricket Club (D.C.C.). Later werd het ook voetbal toegevoegd aan de club, omdat deze sport razendsnel een populariteit won. De Dordrechtse Cricket & Footballclub blijft bestaan tot 1972, dan worden de amateurtak (het huidige DFC) en de beroepstak opgesplitst (het huidige FC Dordrecht). Met een oorsprong in 1883 behoort FC Dordrecht tot de oudste zeven voetbalclubs van Nederland. Het was niet eenvoudig toe te treden tot de nieuwe club, die zijn stadion met typerend torentje had aan de Markettenweg – direct achter het station. Jongemannen moesten van onbesproken gedrag zijn. De toelatingscommissie had een sterke voorkeur voor leerlingen van de HBS en stuurden jongens uit arbeidersgezinnen liever door naar lokale clubs als Emma of EBOH. Het cricket werd in 1899 overvleugeld door het voetbal. Vanaf dat moment gaat de club verder onder de naam DFC.

FC Dordrecht was de één van de eerste clubs in Nederland met een shirtsponsor

2

Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar lange tijd was reclame in het betaald voetbal een taboe. In de jaren 1970 betrad FC Dordrecht als eerste club van Nederland het terrein van shirtsponsoring. In het seizoen 1973-1974 introduceerde de club, toen nog bekend als DFC, een shirt met een rode “V” en een dwarse balk. Dit design verwees subtiel naar Frisol, het oliebedrijf van hoofdsponsor Nico de Vries. De achtergrond was heel simpel: doordat voetbalclubs krap bij kas zaten, werden er allerlei initiatieven ontplooid om de financiën te verbeteren. Waren andere clubs creatieve smoesjes bedachten, wonden de Dordtenaren er geen doekjes om: het ging om reclame. Het was op 12 augustus 1973 wel even spannend bij aanvang van de wedstrijd tegen FC Den Bosch, omdat de spelers wisten dat de KNVB de speelshirts nog niet had goedgekeurd. Voor de zekerheid werd toen tape van de masseurs gebruikt om de naam “Frisol” af te plakken. Voetbalclub Excelsior uit Rotterdam probeerde hetzelfde met een grote “A” voor Akai, maar ook zij liepen tegen de strenge regels van de KNVB aan. Pas in 1982 werd shirtreclame officieel toegestaan, waarna Excelsior als eerste club in de Eredivisie met gesponsorde shirts speelde.  FC Dordrecht bleef overigens innovatief met shirtreclame. Vanaf het seizoen 1982-1983 sierde Flair Plastics de geel-blauwe tenues van de Dordtenaren als eerste officiële shirtsponsor.

FC Den Bosch – FC Dordrecht 6-2

Johan Cruijff speelde ooit een aantal wedstrijden aan de Krommedijk

3

In januari 1981 gebeurt er iets ongelofelijks in Dordrecht: stervoetballer Johan Cruijff, die al furore had gemaakt bij Ajax en Barcelona, wordt voor even schapenkop. DS’79 (zoals FC Dordrecht toen heette) bungelt dan al negen jaar onderaan in de eerste divisie. Clubvoorzitter en oliemagnaat Nico de Vries strikt niet alleen Cruijff maar ook Rob Rensenbrink als tijdelijke gastspeler. Cruijff speelt drie wedstrijden voor de Krommedijkclub, waaronder een met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax. Financieel en sportief schoot DS’79 niet veel op met de komst van de nummer 14, maar publicitair is het een grote stunt. Echt druk was het niet in het station, veel Dordtenaren vonden vijftig gulden voor een zitplaats op de hoofdtribune te duur. Drie later zorgt Cruijff in het shirt van Feyenoord trouwens voor degradatie van Dordrecht. De Vries bracht niet alleen Cruijff naar de Krommedijk, maar zorgde voor een hoop rumoer voor, tijdens en na de wedstrijden. ‘Rio de Dordrecht’ werd de bijnaam voor de club, door de carnavaleske toestanden met muziek en dans rondom het stadion.

Televisiepresentator Dick Passchier was clubvoorzitter

4

Dick Passchier is bij het grote publiek vooral bekend als televisiepresentator. Bij de NCRV presenteerde hij onder meer ‘Spel Zonder Grenzen’, ‘Stedenspel’ en ‘Zeskamp’.  Ook voorzag hij jarenlang de televisieuitzendingen rondom het defilé bij Paleis Soestdijk tijdens Koninginnedag van commentaar. Wat minder mensen weten is dat Passchier zijn mediawerk naast zijn gewone baan deed. De tv-persoonlijkheid had een winkel in meubels en oosterse geschenken in Zwijndrecht en werd in 1973 de tweede voorzitter van de profclub FC Dordrecht. Sportieve successen worden er in zijn termijn nauwelijks geboekt, de club staat steevast in het rechterrijtje van de eerste divisie. Passchier was al sinds 1942 lid van DFC, maar had desondanks naar eigen zeggen weinig verstand van voetbal. De voorzitter verkondigde meermaals dat het publiek vooral spektakel wilde zien. Een vent het veld uit, daar kwamen de mensen voor. Je kon, volgens Passchier, beter met 4-3 dan met 1-1 winnen.

Aan de Krommedijk werd de eerste klimaatneutrale wedstrijd georganiseerd

5

Op 19 mei 2023 haalde
FC Dordrecht de internationale pers. Niet met een sportief succes, maar met de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het betaalde voetbal in Nederland. Alleen elektrische auto’s worden toegelaten tot het parkeerterrein en in de rust is alleen een veganistische frikadel te verkrijgen. Innovatiemanager Leon Vlemmings wilde met dit initiatief de duurzaamheidsdoelen van de club, de stad en de regio onder de aandacht brengen. Internationaal gooit FC Dordrecht hoge ogen met deze milieubewuste actie. Voetbalbestuurders uit onder meer België en Spanje hebben sinds de bewuste wedstrijd werkbezoeken afgelegd aan Dordrecht, in een poging het initiatief ook in hun land uit te kunnen rollen. De klimaatneutrale wedstrijd komt voort uit Energiek Dordt, waarbij FC Dordrecht door middel van voetbal probeert bij te dragen aan het behalen van maatschappelijke doelen.