Wie flink bij wil dragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot, doet er goed aan voortaan mousserende wijn te drinken, dat zit zo.. De belletjes in de mousserende wijn zijn niets anders dan CO2 die in de wijn zit. Hoe komen die belletjes daar eigenlijk?

Dat kan op verschillende manieren.
De meest eenvoudige manier is het inspuiten van koolzuurgas in een stille wijn. Een simpele maar doeltreffende methode die op een snelle manier de wijn verandert in een vrolijk bruisende schuimwijn.

Een goed voorbeeld hiervan is “Dordtse Bubbels” van wijngaard Bilderhof. Deze wijn wordt gemaakt van Dordtse druiven op het eiland van Dordrecht, vervolgens vervoerd naar een Duitse Sekt producent die er de bubbels aan toevoegt en de wijn ook bottelt, waarna de wijn weer terugkomt. De Bubbel, gemaakt van Johaniter en Muscaris druiven is fris droog met aroma’s van rinse appel en een lichte muskaattoon. Bilderhof weet met de jaargang 2020 voor de tweede keer op rij een zilveren medaille in de wacht te slepen op de Berliner Winetrophy, daar zijn ze terecht trots op.

Een andere methode is de wijn laten vergisten in afgesloten roestvrijstalenvaten. Het koolzuur dat tijdens de vergisting ontstaat kan zo niet ontsnappen waardoor ook een licht schuimige wijn ontstaat. Deze mousserende wijn wordt dan met onderdruk in flessen afgevuld.
Nadeel van dit proces is dat een deel van de CO2 ontsnapt, de wijn schuimt dus iets minder. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Italiaanse Prosecco of eenvoudige Duitse sekt.

De meest verfijnde methode om mousserende wijn te verkrijgen is een tweede gisting op fles. Ook hier blijft de CO2 in de fles behouden, met als voordeel dat hier de druk wat hoger is, soms wel tot 6 a 7 barr, waardoor dus meer belletjes in de wijn komen. Deze productiemethode komen we tegen in allerlei streken en onder verschillende benamingen bijvoorbeeld Vonkelwijn in Zuid-Afrika, Cava uit Spanje, Franciacorta uit Italie, diverse Crémants uit Frankrijk (Limoux, Bourgogne, Alsace, Loire) en de welbekende Champagne uit de gelijknamige streek Champagne in Frankrijk.
Deze laatste doet er alles aan om zijn naam en kwaliteit te bewaken en zorgt ervoor dat alleen champagne uit Champagne zo mag heten.

Ook in die Champagnestreek zijn weer kwaliteitsverschillen. Zo heb je de AC Champagne, maar er is ook Champagne Premier Cru (uit ca 42 gemeenten) en aan de top de Grand Cru Champagne uit slechts 17 gemeenten.
Ook hier valt nog een onderscheid te maken want doorgaans is Champagne een blend van meerdere jaargangen, maar in de echt heel goede wijnjaren wordt deze als jaargang champagne verkocht, de zgn. Vintage Champagne. Een uitzonderlijk product welke vaak een flink aantal jaren op fles gerijpt is voordat het in de handel komt.

Culinair gezien is Champagne zeer veelzijdig. We komen hem al tegen bij het (Champagne) ontbijt, als toastmoment bij feestelijke gelegenheden en als aperitief. De droge varianten gaan goed samen met een uitgebreid scala aan voorgerechten waarbij voorop de schaal en schelpdieren. De wat rijpere champagnes gaan goed bij de vettere visgerechten en lichte vleesgerechten. Rose de Saignée variant kan heel goed bij de wat zwaardere hoofdgerechten en bij het dessert kan prima een Demi sec of een Doux, hoewel je de laatste variant niet veel tegenkomt. Chocolade is doorgaans een moeilijke combi met wijnen, maar juist het bruisende in de champagne kan goed tegen de vette chocolade op, een dubbel geluksmoment.

Voor wat betreft de eindejaar viering: Drink je mooiste champagne op het begin van de avond en luid dan knallend het nieuwe jaar in met een van de bovengenoemde alternatieven, die beduidend aantrekkelijker in prijs zijn.

Bruisende feestdagen toegewenst!
Jan Pieter de Vlieger
Winestore.nl