Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is zes jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes. 

‘Om een goede notaris te kunnen zijn, heb je ambitie nodig’


Om een goede notaris te kunnen zijn, heb je ambitie nodig. Ambitie om jezelf steeds te blijven ontwikkelen, up to date te blijven qua kennis en creatief te blijven in het zoeken van oplossingen voor nieuwe of bijzondere situaties. Ambitie om medewerkers en stagiaires op te leiden en zich te laten ontwikkelen. Ambitie om voor cliënten op de best mogelijke manier hun juridische zaken te regelen. Ambitie om mensen ervan te overtuigen, dat ze hun juridische zaken goed kunnen en moeten regelen.

Voor dit laatste mocht ik afgelopen week bij de Rabobank Heinenoord een workshop verzorgen over erven en schenken op een avond met als thema “blijf (financieel) in beweging”. De avond was bedoeld voor 50-plussers. Er was informatie te vinden over verduurzaming van je woning en het maken van een financieel plan. 

Mijn presentatie spitste zich toe op het geven van informatie over wie de wettelijke erfgenamen zijn en hoe dat anders geregeld kan worden door het maken van een testament. De verschillende testamentsvormen kwamen aan bod, zoals de ouderlijke boedelverdeling, de (quasi) wettelijke verdeling, het tweetrapstestament en het combinatietestament. Ook de mogelijkheid van het opnemen van allerlei (fiscaal voordelige) clausules in een testament, kwam aan bod. Mijn favoriete clausule is het opnemen van een kleinkind legaat. Kinderen en kleinkinderen hebben een vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 25.000 euro. Het direct nalaten van een stukje vermogen aan kleinkinderen levert niet alleen belastingvoordeel op, maar is voor een kleinkind ook nog eens hartstikke leuk!

Ook heb ik verteld over het levenstestament en het doen van schenkingen in allerlei vormen. Schenken kan “in contanten” of “op papier”. Aan beiden zitten voor- en nadelen. Veel mensen weten niet of in ieder geval niet precies hoe het erfrecht geregeld is en welke vrijstellingen er in de erf- en schenkbelasting bestaan. Op internet is veel te vinden, maar het is moeilijk om daar de juiste informatie voor de eigen specifieke situatie uit te halen. 

De drempel om zelf bij een notaris een afspraak te maken blijkt voor sommige mensen nog wel hoog te zijn. Zo’n lezing biedt cliënten de mogelijkheid op een laagdrempelige manier kennis te maken met een notaris en vragen te stellen. Er waren vragen van heel uiteenlopende aard. Het is ontzettend leerzaam om vanuit zulke vragen te leren wat mensen bezighoudt. Dit inspireert mij weer tot het duidelijk uitleggen van de mogelijkheden en het schrijven van nog vele columns!

Fotografie: Anke Bot